U Kragujevcu je proteklog vikenda počelo potpisivanje Sporazuma s narodom, organizovao ga je ovdašnji Savez za Srbiju, odnosno gradski odbori Demokratske stranke, Narodne stranke, Dveri i Pokreta za naš grad.

Organizatori kažu da su zadovoljni odziv Kragujevčana, a da će se akcija prikupljanja potpisa nastaviti i u narednim nedeljama.

– Znam šta piše u Sporazumu, a došao sam samo da pokažem da se ne bojim i da svi moramo da stanemo iza ovih zahteva, kaže Jovan, penzioner.

– Stavio sam potpis za budućnost svoje dece. Izgubili smo 30 godina. Malo toga se promenilo u Srbiji za tri decenije i vreme je da se nešto menja, dodaje Nenad.

Ipak, bilo je i onih koji su se tek sad upoznali sa sadržinom Sporazuma.

– Zanimalo me je šta piše u Sporazumu. Očekivao sam više zahteva, ali sam dao potpis. Ako želimo da nešto promenimo, ovaj papir nije dovoljan. Moramo da menjamo sistem, sebe, sve, smatra Kragujevčanin koji nam se predstavio kao Paja.

Sporazum se sastoji od 7 tačaka, a između ostalog, opozicija se sporazumom obavezuje da će se zajednički boriti za slobodne medije i poštene izbore, ali i da, ukoliko se ne ispune uslovi za fer izborni proces, na izborima neće učestvovati.

Takođe se obavezuje i da će se „suprotstavljati nasilju” i zaštititi sve ugrožene građane „koji se nađu na udaru pesnice vlasti zbog drugačijeg mišljenja”.

Potpisnici Sporazuma prihvatili su i obavezu da će „obelodaniti i preispitati sve akte koji su do sada usvojeni i koje bi sadašnji nedemokratski režim usvojio, a koji ugrožavaju državne i nacionalne interese”, kao i da će napustiti rad svih skupština u kojima su ukinuta demokratska načela.

Predstavnici opozicije obavezali su se i da će, kada se uspostave uslovi za slobodne izbore, raditi na formiranju jedne zajedničke liste, na kojoj bi pored stranačkih kandidata bili i predstavnici sindikata, strukovnih i građanskih udruženja, studenata, profesora, akademika i javnih ličnosti. Nakon izbora, biće formirana Vlada stručnjaka koja ima period od godinu dana da uvede definisane sistemske mere, nakon čega će biti raspisani slobodni izbori.