Fotografija „Jutro u Borču”, autora Milana Gabarića, profesora Srednje stručne škole iz Kragujevca osvojila je prvo mesto za turističku fotografiju na nedavno održanoj 12. Izložbi suvenira i turističkih publikacija „Leskovac 2019”.

Nagrada je pripala Turističkoj organizaciji opštine Knić, jer je fotografiju nastala u okviru foto safarija „Gruža-Borač-Knić”. Gabarićev rad je takođe ranije dobio i Specijalnu nagradu Opštine Knić i Turističke organizacije opštine Knić za fotografiju koja na poseban način promoviše opštinu Knić.

Milan Gabarić profesor je biologije u Srednjoj stručnoj školi u Kragujevcu. Aktivan je i vrlo posvećen očuvanju životne sredine i promovisanju koncepta održivog razvoja. Idejni je tvorac i osnivač organizacije Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj, koji se na sistematičan način bavi unapređenjem životne sredine.

Fotografijom se, kaže, bavi amaterski čitavog života, a od decembra 2018. godine je član Foto kluba Kragujevac. Skromno kaže da u foto klubu ima mnogo boljih i uspešnijih fotografa od njega, a ovo mu je prva nagrada koju je osvojio.

Na Gabarićevoj fotografiji predstavljeno je seosko dvorište sa starom kućom starosti preko 200 godina, a odoleva vremenu. Kuća promoviše očuvanje srpskog sela i arhitekturu gružanskog kraja. Fotografija je nastala u domaćinstvu porodice Lečić, gde je snimana čuvena tv serija „Moj rođak sa sela”.

Inače, turističkoj organizaciji Knića na 12. Izložbi suvenira i turističkih publikacija „Leskovac 2019” pripala je i prva nagrada za set fotografija, drugo mesto u kategoriji turistička fotografija (pojedinačna fotografija) i treće mesto u kategoriji jednolisna turistička publikacija.