Dodela priznanja najboljim „rakijašima“, veliki broj posetilaca tokom celog dana i degustacija uz „čašicu” razgovora sa proizvođačima obeležili su prvi Šumadijski festival rakije u Kragujevcu.

Na ovoj manifestaciji, na kojoj je učestvovalo oko 30 izlagača, uručene su nagrade pobednicima Drugog zvaničnog ocenjivanja kvaliteta voćnih rakija održanog u Kragujevcu 4. novembra ove godine.

Apsolutni pobednih ocenjivanja je Minićeva kuća rakije iz Donje Trepče kod Čačka za rakiju od šljive.

Šampion u grupi rakija od kajsija je Podrum Nedeljković iz Latkovca kod Aleksandrovca. Rakija iz Rakije iz Gledića kod Kraljeva nosilac je titule šampion u grupi rakija od kruške.

Destilerija Braća Tomašević doo Prijepolje nosilac je dve laskave šampionske titule, u grupi rakija od dunje i u grupi rakija od jabuke. Šampion u grupi rakija od grožđa Pruna doo Beograd.

Na prvom Šumadijskom festivalu rakije u hotelu Kragujevac, u četvrtak, 5. decembra bilo je oko 1.000 posetilaca. Manifestaciju je organizovala Regionalna asocijacija proizvođača rakije „Šumadijska rakija“ u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom, Regionalnom agencijom za ekonomski razvoj, Skupštinom grada Kragujevca, Centrom za poljoprivredu i ruralni razvoj i Gradskom turističkom organizacijom Kragujevac.