Prosečna plata isplaćena u oktobru u Kragujevcu iznosila je 52.302 dinara, što je za gotovo 2.000 dinara više nego mesec dana ranije, kada je Kragujevčanima u proseku „leglo na račun” 50.974 dinara.

Večina Kragujevčana ipak zarađuje znatno manje, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Medijalna neto zarada za oktobar 2019. godine iznosila je 42.716 dinara, što znači da je 50% zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa.

Minimalna zarada isplaćena tokom novembra 2019. Iznosila je 26.090,40 dinara. Na minimalcu u Kragujevcu je većina zaposlenih u trgovini, te brojnim privatnim ugostiteljskim i malim proizvodinim objektima.

Znatno više zarađuju pojedini zaposleni u javnom sektoru. Na primer, prosečna plata u EPS-u, prema podacima koje je nedavno izneo Fiskalni savet iznosi oko 89.600 dinara. Zarade malo veće od proseka imaju, na primer, zaposleni u kragujevačkom Javnom preduzeću „Putevi“, Javnom stambenom preduzeću, Zastava oružju...

Prosečna plata u javnom sektoru, prema poslednjim zvaničnim podacima Ministarstva finansija iz decembra 2018, iznosila je 56.431 dinar. Prosečna zarada u administraciji istovremeno je bila 59.246 dinara, u obrazovanju i kulturi 53.163, a u zdravstvu i socijalnoj zaštiti 50.509. dinara. Od januara 2019. zarada u javnom sektoru prosečno je uvećana za sedam do 12 odsto, odnosno za 4.000 do oko 6.700 dinara.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku statsu zaposlenog lica u Kragujevcu ima 54.694 muškaraca i žena.

Prosečna zarada obračunata za oktobar 2019. godine na nivou republike iznosila je 55.065 dinara.  

Kako se izračunava prosečna plata?

Od januara 2018. godine Republički zavod za statistiku za obračun prosečnih zarada koristi administrativne podatke iz Poreske uprave. Sve poreske prijave o plaćenim porezima i doprinosima na zarade uzimaju se u obzir, a prosečne plate se izračunavaju na osnovu obračunatih zarada za tekući mesec.

Prosečne zarade po opštinama odnose se na opštinu stanovanja, a ne na opštinu rada, kako je to rađeno ranije. Pa tako, na primer, ako neko živi u Kragujevcu, a radi u Beogradu, njegova plata ulazi u kragujevački prosek.

Obračunom koji se primenjuje od 2018. godine obuhvaćene su i zarade zaposlenih u vojsci I policiji, što pre toga nije bio slučaj, ali i zarade zaposlenih na privremenim ili povremenim poslovima.

Pre 2018. godine Republički zavod za statistiku je prosečnu zaradu izračunavao na osnovu Mesečnog istraživanja o zaradama zaposlenih. Istraživanje je sprovođeno na uzorku pravnih lica i obuhvatalo je oko 800.000 zaposlenih; dobijani su agregirani podaci o broju zaposlenih i masi isplaćenih zarada na nivou poslovnog subjekta. Podaci o zaradama zaposlenih kod preduzetnika preuzimali su se iz evidencije Poreske uprave i pridruživali su se podacima dobijenim istraživanjem.