U Eko parku Ilina voda u nedelju, 28. aprila, ponovo će biti organizovana proslava Vaskrsa, posle trogodišnje pauze.

Program počinje u 7 ujutro tradicionalnim Uskršnjim urankom uz obavezno posluženje, kačamak i vruću rakiju. Već u 8 sati Aleksandar Despotović Despot počinje da priprema gulaš sa saradnicima i društvom, koji će kasnije tokom dana biti poslužen građanima u Ilinoj vodi.

U 9 časova biće otvorena izložba slika i skulptura Milovana Pavlovića Mipe, koji je autor skulpture Uskršnjeg jajeta u Eko parku Ilina voda. Ova skulptura je, inače, najveća u Evropi i druga po veličini u svetu (postoji samo jedna veća u Kanadi). U sredini skukpture Uskršnjeg jajeta se nalazi Krst koji je 2006. godine osveštao parohijski sveštenik u prisustvu žitelja ovog kraja.

Posle tradicionalnog pucnja iz „trešnjevog” topa u 9.55 u organizaciji Zavoda za žigosanje oružja profesor kragujevačke Muzičke škole, Ivan Sergej Blagojević odsviraće himnu Bože pravde. Odmah potom u 10 sati, na Velikoj sceni „Nikola Pašić”, počinje nastup folklornih ansambala.

Inače, scena Nikola Pašić je dobila taj naziv zato što se nalazi upravo na mestu na kojem je Nikola Pašić osnovao Narodnu radikalnu stranku 1882. godine. Na ovoj sceni nastupiće KUD „Arion“ iz Kragujevca, mlađa grupa članova „Studenjak” iz Resnika, deca iz KUD-a „Vuk Karadžić iz Badnjevca i Udruženje građana „Zora”.

Uporedo sa ovim programom biće organizovano prijavljivanje za tradicionalnu Tucijadu, tj takmičenje za najlepše ukrašeno jaje i najjače jaje u Šumadiji. Pobednici ovog takmičenja biće proglašeni i nagrađeni u 13 časova kada će im biti dodeljeni i pehari.

U okviru proslave Vaskrsa u Ilinoj vodi biće organizovana prodajna izložba narodne radinosti i rukotvorina žena članica „Bazara ljubavi” Kragujevačke inicijative.

Organizatori i generalni pokrovotelji ove, 11. po redu manifestacije, je Grupa građana „Alternativa”.