Rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović izjavio je da u toj obrazovnoj instituciji nema mesta ni za koga ko se bavi koruptivnim aktivnostima, prenosi Fonet.

Viši sud u Smederevu izrekao je prošle sedmice prvostepene presude za 16 optuženih, od kojih je 12 profesora. Oni su osuđeni na kazne zatvora od 2 do 8 godina.

Filipović je istakao da je interes Univerziteta da sudski postupak, koji traje duže od 10 godina, bude okončan što pre, navodeći da je taj slučaj veoma negativno uticao pre svega na Pravni fakultet, ali i Univerzitet u celini.

- Sada smo dočekali sudsku odluku, ali ona nije pravosnažna. Poštovaćemo odluku suda i ako presuda bude osuđujuća, sve što Sud naloži Univerzitet će sprovesti, rekao je Filipović.

On je najavio da će protiv profesora koji budu pravosnažno osuđeni za korupciju, biti pokrenute i akademske sankcije.

Tek po pravosnažnom okončanju postupka, protiv svih osuđenih biće preduzete rigorozne mere, što svakako podrazumeva i isključenje iz akademske zajednice, rekao je Filipović.

Prema njegovim rečima, Univerzitet u Kragujevcu još nije dobio prvostepenu presudu i da se zbog toga nije oglašavao u javnosti.

- Univerzitet, odnosno Pravni fakultet ne mogu da reaguju pre donošenja pravosnažne presude i tek nakon toga biće održan sastanak Odbora za profesionalnu etiku Pravnog fakulteta, a potom će zasedati i Odbor za profesionalnu etiku Univeziteta, rekao je Filipović.