Protiv tri učesnika protesta u Kragujevcu vode se prekršajni postupci zbog narušavanja javnog reda i mira, rečeno je za agenciju Beta u Prekršajnom sudu.

U sudu su naveli da su tri učesnika protesta održanog 8. jula privedena Prekršajnom sudu tri dana kasnije, 11. jula i protiv njih su podneti zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka zbog narušavanja javnog reda i mira.

- Svi postupci su u toku i nijedan nije okončan u skraćenom postupku, kazali su danas u sudu.

Protiv učesnika protesta su pokrenuti prekršajni postupci u tri predmeta „zbog prekršaja iz člana 7 stav 1. i 2. i člana 8 stav 1. Zakona o javnom redu i miru”.

Član 7 zakona odnosi se na to da se „svađom ili vikom narušava javni red i mir ili stvara uznemirenje građana”, a član 8 da se „nepristojnim, drskim ili bezobzirnim ponašanjem narušava javni red i mir ili ugrožava imovina ili vređa moral građana”.

Da podsetimo, grupa mladih, koja je ostala pred Skupštinom grada, 11. jula, nakon što je većima okupljenih na protestu u Kragujevcu otišla, posle 21 sat, počela je da gađa i lomi prozore na delu zgrade u kome se nalazi kragujevačka Policijska uprava, kao i ulaz u Skupštinu grada.

Nadležni nisu do danas saopštili koliko je ukupno privedenih nakon nereda na protestu, a mediji su na osnovu nezvaničnih saznanja, objavili da su privedene 32 osobe.