Zaposleni u kragujevačkoj fabrici Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija ponovo su upućeni na plaćeno odsustvo, do ponedeljka, 4. oktobra.

FCA je u septembru poizvodio automobile samo 8 dana, a montažne trake su i ovoga puta zustavljene zbog slabe potražnje modela fijat 500 L, rečeno je u toj fabrici.

Pored smanjenog broja radnih dana u mesecu, smanjen je i obim dnevne proizvodnje u smenama, tako da se sada u prvoj i drugoj smeni dnevno proizvodi po 170 automobila.

Prema nezvaničnim informacijama iz fabrike, dnevna poizvodnja automobila smanjena je zbog nedostatka radne snage koji je u septembru bio posebno izražen.

Deo radnika se leči od kovida-19 i nalazi se na bolovanju, deo je u izolaciji zbog kontakata sa za inficiranim osobama, nekoliko desetina radnika je na radu u Slovačkoj, pa se u fabrici jedva „skrpi“ tim za celu proizvodnu liniju, rekao je izvor agencije FoNet.

Pored toga, na učestale prekide proizvodnje utiče i nedostatak branika, zbog višemesečnog štrajka zaposlenih u fabrici Fijat plastik.

FCA se nije oglašavao povodom najnovijeg prekida proizvodnje i njegovim uzrocima.