Poslovodstvo FCA obavestilo je zaposlene u kragujevačkoj fabrici, da je Ministarstvo privrede odobrilo italijanskom proizvođaču, da od 17. juna može da upućuje radnike na plaćeno odsustvo do kraja kalendarske godine.

Predsednik Samostalnog sindikata fabrike Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA) Zoran Marković najavio je da će zaposleni u toj kompaniji u narednom periodu raditi „po pozivu”, ali i ocenio da to „ne znači kraj” Fijatove fabrike u Kragujevcu.

- Radnici će nastaviti da dolaze na posao po pozivu pošto je menadžment kompanije doneo odluku da se vozila proizvode samo u skladu sa potražnjom na svetskom tržištu, rekao je predsednik sindikata.

Marković je najavio da radnici FCA neće raditi danas, kao ni u ponedeljak, 17. juna, ali da će od utorka, 18. juna biti pozvani na posao.

- Ovo ne znači kraj Fijatove fabrike i neuporedivo je sa slučajem nekadašnje fabrike „Zastava automobili”. Tokom plaćenog odsustva radnici će primati 65 odsto zarade od proseka u poslednjih 12 meseci, kazao je Marković.

On je rekao da su radnici FCA „dosta uplašeni”, jer je putem društvenih mreža preneta netačna informacija da Fijat neće raditi do kraja godine.

- Tačno je da u skladu sa zakonom poslodavac ima pravo da pošalje radnike na 45 dana plaćenog odsustva, a Fijat je tražio dodatnih do 87 dana. Proizvodnja će se odvijati prema potražnji, rekao je Marković.

Upitan da li to znači da će se do početka avgusta, raditi tek dva-tri dana nedeljno, Marković je odgovorio da je to „najgori scenario”.

- Matematički, ako se gleda sa odmorima i državnim praznicima, i ako bi i svih 87 dana bilo plaćenog odsustva, biće 40-ak radnih dana na šest meseci. Ali to je najgori scenario, kazao je Marković.

On je dodao da je „alarm” u fabrici FCA u Kragujevcu „stisnut već godinu i po dana” i da se čeka na novi model koji bi rešio sadašnje probleme.

- Verujem, nadam se da će FCA dugo da radi u Kragujevcu i sa našim narednim pokoljenjima, istakao je Marković.