Bivši radnici fabrike „Zastava kamioni“ okupili su se ispred Skupštine grada i nastavili svoj protest. Traže, kako kažu, neisplaćene zarade i jubilarne nagrade koje im fabrika, koja je sada u stečaju duguje.

Protest nastavljaju i sutra, u petak, 24. januara, a najavili su da će pozvati i stečajnog upravnika fabrike „Zastava kamioni“ da im se obrati i objasni status imovine preduzeća.

Posle skoro četiri meseca pauze, bivši radnici fabrike „Zastava kamioni“ ponovo su odlučili da izađu na ulicu kako bi ostvarili svoja prava. Oko 550 njih, kako je danas rečeno, ima presude Privrednog suda, po kojima firma treba da im isplati oko 162 miliona dinara plus oko 44 miliona na ime sudskih troškova.

Pored presuda, radnici imaju i potpisan Protokol sa Ministarstvom privrede. Nakon njihovih protesta, dogovorili su se sa Ministarstvom da će se odreći kamata, kako bi im bila što pre isplaćena potraživanja.

- Naše zahteve smo predali Ministarstvu privrede. Razgovarali smo sa Draganom Stevanovićem, državnim sekretarom i dogovorili smo se da se odreknemo kamata. Vlada ne zaseda o našim problemima. Mi nemamo strpljenja da više čekamo, pa smo se ponovo okupili, rekao je za portal Pressek Milojko Popović, iz Organizacionog odbora radnika u protestu.

Radnici traže neisplaćene zarade i jubilarne nagrade za period od 2012. do 2016. godine. Država je 2017. godine preuzela jedan deo fabrike koji danas radi kao „Zastava tervo”, dok je drugi deo, „Zastava kamioni” u stečaju.

- Mi smatramo da stečajni upravnik ne radi svoj posao kako treba, jer mi imamo pouzdane informacije da se u „Zastava kamionima“ razvlači imovina. „Zastava tervo“ je i dalje deo „Zastava kamiona“ i tako se razvlači naša imovina, jer oni sada prave neka tri modela vozila od naših sredstava – uzeli su kabine koje su pripale „Zastava kamionima“, ugrađuju i to će da prodaju. Stečajni upravnik treba da vodi računa o tome, ali on to ne radi i zbog toga smo takođe nezadovoljni, objasnio je Popović.

Bivši radnici danas su rekli da žele da idu u Beograd i tamo nastave protest. Ipak, pre toga, organizovaće skup i sutra na koji će, kako su rekli, da pozovu i stečajnog upravnika kako bi im objasnio gde je imovina firme.