Izbori za savete građana mesnih zajednica u Kragujevcu raspisani su juče i održaće se u nedelju 3. oktobra. Svoje kandidature građani po proceduri mogu da predaju 15 dana pre održavanja izbora, odnosno do 17. septembra.

Po rečima Miroslava Petrašinovića, predsednika Skupštine grada Kragujevca Komisija za izbor Saveta građana mesnih zajednica formiraće biračke odbore već u toku naredne nedelje, nakon čega će odbori uputiti poziv svim građanima da uzmu učešće na ovim izborima.

Ko i kako se može kandidovati

Za savet mesne zajednice može se kandidovati svaki punoletni stanovnik grada Kragujevca, koji prikupi dovoljan broj potpisa podrške.

Potreban broj potpisa za svakog kandidata je jedan posto od ukupno upisanih birača u birački spisak na teritoriji mesne zajednice. Ukoliko, na primer, u mesnoj zajednici ima 2.000 upisanih birača, za kandidaturu je neophodno 20 potpisa.

Građani svoje potpise podrške mogu dati za veći broj kandidata, odnosno za onoliko kandidata koliko se bira u toj mesnoj zajednici. Taj broj može biti isti ili manji ali ne veći.

Broj članova Saveta mesnih zajednica je podeljen tako da one mesne zajednice koje imaju 2.000 birača biraju tri člana, mesne zajednice od 2.001 do 6.000 birača biraju pet, a mesne zajednice koje imaju preko 6.000 birača biraju sedam članova Saveta mesnih zajednica.

Šta radi Savet mesne zajednice

Uloga mesnih zajednica, kojih na teritoriji Kragujevca ima 78, je između ostalog da brinu o stanju konkunalne infrastrukture, zaštti i unapređenju životne sredine, stanovnicima na teritoriji mesne zajednice, naročito deci i starima. Mesne zajednice u okviru svoje nadležnosti mogu gradu da upućuju incijative za rešavanje određenih problema, izmenu propisa i slično.

Savet mesne zajednice donosi statut mesne zajednice, finansijski plan i programe razvoja mesne zajednice, bira i razrešava predsednika saveta mesne zajednice, predlaže mere za razvoj i  unapređenje komunalnih i drugih delatnosti na području mesne zajednice, pokreće inicijativu za donošenje novih ili izmenu postojećih propisa Grada...

Savet ima mogućnost da angažuje stručno lice koje će pomagati u njihovom radu, da obrazuje i druge organe u sastavu mesnu zajednice koji će im pomagati u donošenju odluka i realizaciji onoga što je predviđeno Statutom mesne zajednice i Poslovnikom o radu Saveta građana mesnih zajednica.