U Kragujevcu je ponovo proradio pogon za bezbednu i profitabilnu reciklažu municije i eksploziva (TRZ), koji zbog isteka roka trajanja predstavljaju opasnost po okolinu, saznaje Balkanska bezbednosna mreža. Na spisku za reciklažu nalaze se i egzotična oružja iz tzv. „Libanskog tovara” koja je srpska tajna služba nabavila devedestih godina poput nemačkih raketa Kobra i američkih Tou (TOW).

Pogon za delaboraciju municije u Tehničkom remontnom zavodu (TRZ) u Kragujevcu ponovo je otvoren u septembru ove godine. Novac su udružili Vlada Srbije, zavod u Kragujevcu i NATO poverilački fond u kojem najveći prilog daju Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države.

Uloženo je ukupno 2.570.000 evra. Vlada Srbije uložila je 1,6 miliona evra, NATO poverilački fond 900.000, a ostatak TRZ Kragujevac, piše Balkansec.net.

Otvoreni su pogoni dve radionice: za izvlačenje eksplozivnog punjenja iz košuljice projektila i za delaboraciju, modernizaciju i održavanje ubojnih sredstava.

Kragujevački pogon bio je mesto nesreće u kojoj su 2017. godine stradala dva oficira i dva civila na službi u zavodu. Nesreća se dogodila zbog ljudskog faktora tokom rada na projektu delaboracije koji je finansirao NATO.

Nove investicije znače pre svega bezbednost za zaposlene kao i za prostor oko Tehničkog remontnog zavoda, ali i prihode za državu jer su ovakve institucije u Evropi retke. 

Obnavljanjem rada ovog pogona nastavlja se tradicija stara tri veka. Malo je poznato da se u Kragujevcu još od sredine 19. vek obavljala delaboracija, odnosno rastavljanje i popravka municije raznih kalibara.