Jugoslav Ristić, predsedavajući  Socijalno-ekonomskog saveta grada Kragujevca, obratio se otvorenim pismom ministru za rad Zoranu Đorđeviću, nakon izjave da će predlog o zabrani rada nedeljom u trgovini biti razmatran tek kada dobije ozbiljnu inicijativu.

- Rekoste da ćete ovaj predlog razmatrati, kada dobijete ozbiljnu Inicijativu. Zapravo, rekoste da Inicijativa Socijalno ekonomskog saveta grada Kragujevca, za Vas, nije ozbiljna, stoji u pismu.

Ristić dalje u pismu podseća ministra da su članovi Socijalno-ekonomskog saveta grada Kragujevca, osim predstavnika sindikata i predstavnici poslodavaca, kao i predstavnici lokalne samouprave, a da su Odluku o ovoj inicijativi doneli jednoglasno.

- U Inicijativi za zabranom rada nedeljom u trgovinskoj delatnosti, navodimo da u trgovinskoj delatnosti radi oko 200.000 radnika, od čega su 70 odsto žene. Upozoravamo da radnici u maloprodaji rade vrlo često sa samo 2 slobodna dana mesečno, da je zato ugroženo njihovo zdravlje, ali i životi njihovih porodica, stoji u pismo, te se dodaje „O zdravlju i životu je ovde reč”.

- Kada budete ozbiljno shvatili, da je Vaš posao da brinete o zdravlju i životu ovih ljudi, sigurni smo da ćete, ozbiljno razmotriti ovu našu već pristiglu Inicijativu, zaključuje Ristić u otvorenom pismu ministru Đorđeviću.

Ministar čeka ozbiljnu inicijativu

Da podsetimo, u Ministarstvu za rad rekli su da očekuju širu zvaničnu inicijativu o predlogu da nedelja bude neradni dan za trgovine, kako bi ona bila uzeta u razmatranje.

- Kada dođe ozbiljna inicijativa biće potrebno prvo da se anketiraju zaposleni da li su oni uopšte za to jer to ima nekih drugih posledica koje takva odluka može da povuče sama sa sobom, a onda tek doneti odluku, rekao je Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Inače, ideju da prodavnice nedeljom stave ključ u bravu podržavaju zaposleni u trgovinskim radnjama, kao i većina kupaca, ali i pojedini vlasnici radnji (pročitajte OVDE), pokazuje anketa koju je sproveo portal Pressek.

Od 350 čitalaca koji su glasali na facebook profilu portala 79 odsto glasalo je za zatvaranje prodavnica.