U uži izbor za NIN-ovu nagradu ušlo je 10 romana, a ime 66. dobitnika biće saopšteno 20. januara oko podneva. U trci za najprestižniju književnu nagradu je i Kragujevčanin Vidosav Stevanović s knjigom „Paučina”, u izdanju Službenog glasnika.

Centralna tema Stevanovićevog romana „Paučina” je sudbina žena koje su tokom rata silovane i koje su nakon toga dobile decu.

Pored Stevanovića u konkurenciji su još i novi roman Elvedina Nezirovića „Ništa lakše od umiranja”, Stevo Grabovac za „Mulat albino komarac”, Slobodan Tišma „Grozota ili...”, kao i „Čvor na omči” Draška Sikimića.

U užem izboru je i Ana Vučković s romanom „Yugoslav”, „Bliblija” Nenada Rackovića, kao i „Po šumama i gorama” Milenka Bodirogića, te „Pas i kontrabas” Saše Ilića  i roman Nemanje Jovanovića „Rudi”.

Žiri Ninove nagrade kritike za najbolji roman godine, koji radi u sastavu: Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević, Marija Nenezić i Teofil Pančić (predsednik) do 16. decembra dobio je 201 roman koji ulazi u konkurenciju za roman godine.

Aktuelni laureat je Vladimir Tabašević za roman „Zabluda Svetog Sebastijana”. Prestižno priznanje dodeljuje se od 1954. godine, a prvi dobitnik bio je Dobrica Ćosić za roman „Koreni”.