Grad Kragujevac i Dom zdravlja u saradnji sa Ruskom humanitarnom misijom, tokom jula, u cilju rane dijagnostike, sprovešće preventivne preglede za žitelje 14 okolnih sela, koji nemaju zdravstvenu ambulantu.

U specijalizovanom kombi vozilu preglede će obavljati lekar iz Rusije u saradnji sa lekarima i medicinskim tehničarima Doma zdravlja Kragujevac.

Sporazumom koji je potpisan sa ruskom humanitarnom organizacijom dogovoreno je, ne samo da pomognemo građanima kojima je zbog udaljenosti ambulante zdravstvena usluga manje dostupna, već će biti prilika da ovdašnji lekari razmene znanja i iskustva sa lekarima iz Rusije, uspostave saradnju i sagledaju mogućnost primene takvog vida zdravstvene zaštite i na području Kragujevca.

- Ovo samo početak saradnje koja će se razviti i na druge oblasti, rekao je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i izrazio nadu da će se uspešno ostvariti i saradnja ruske humanitarne organizacije i Kliničkog centra.

Ekipa lekara i medicinskih tehničara već je posetila prvo selo, Bukorovac, a do 15. jula besplatne lekarske preglede u periodu od 9 do 15 sati obavljaće sre na teritoriji još 13 mesnih zajednica i to Velika Sugubina, Vlakča, Drenovac, Drača, Dobrača, Dulene, LJubičevac, Masloševo, Trmbas, Cerovac, Rogojevac, Cvetojevac i Kamenica.