Kragujevčanka Milena Komarević, do pre nekoliko dana radila je u Domu za zbrinjavanje odraslih „Male Pčelice” u Kragujevcu. Ugovor je isticao, 15. marta, ali je 11. marta (4 dana pre isteka ugovora) poslata na godišnji odmor. A onda je nakon samo 2 dana pozvana je na razgovor i uručen joj je otkaz.

Revoltirana ovim potezom rukovodstva ustanove ova samohrana majka uputila je otvoreno pismo predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću.

U pismu je navela da je u Zavodu počela da radi pre godinu i po dana, na radnom mestu pekarke. Kako je Milena Komarević, rekla za portal Pressek, rešenje o otkazu je odbila da potpiše.

- Razlog zašto sam najurena sa posla, znaju svi zaposleni koji rade u Zavodu i koji moraju da slepo slušaju direktora Vladicu Stanojevića i na poslu i van posla. Inače, im sledi ista sudbina kao i meni i predhodno isteranim radnicima Zavoda, objašnjava Ana Komarević.

Prema njenim rečima, direktor Zavoda se ponaša kao da mu je to privatna firma i da može da radi šta hoće, pritom kršeći Zakon.

- Ja sam samohrana majka. Živim sa maloletnim  sinom i bolesnim roditeljima, kaže naša sagovornica.

Ona je u pismu Aleksandru Vučića napisala da se od početka pandemije virusa, radnicima obećavalao da neće biti otkaza za vreme vanrednog stanja, a posebno u državnim firmama.

Inače, ona je istakla da je otkaz dobila jer je odbila da bude na izbornoj listi koju je direktor formirao za predstojeće lokalne izbore.

U pismu je navela da je direktor Zavoda „Male Pčelice” Vladica Stanojević odlučio da se na predstojećim lokalnim izborima kandiduje za gradonačelnika Kragujevca, a njegovu listu čine gotovo svi zaposleni u Zavodu i njihova deca.

- Pored zaposlenih tu su i njihova deca. Svi zaposleni su morali da dovedu po 30 ljudi za potpisivanje liste za kandidaturu. U preduzeće svakodnevno dolaze lica koja tu ne rade a resursi firme, oprema i zaposleni su dati na raspolaganje „buducem gradonacelniku”, da bi se ostvario njegov san da postane gradonačelnik Kragujevca, navela je u pismu Milena Komarević.

Ona takođe navodi i da je više puta od jedne koleginice dobijala predloge, savete i nepristojne ponude kome treba da se javi da bi ostala na poslu.

Biće produžen ugovor o radu samohranoj majci

Portal Pressek, danas nije uspeo da stupi u kontakt sa direktorom Zavoda „Male Pčelice”. Ipak, on je agenciji Beta rekao da će Mileni Komarević, samohranoj majci, zaposlenoj na mestu pekara u toj ustanovi, biti produžen ugovor o radu na najmanje 3 meseca.

Stanojević je Beti rekao da je u ovom slučaju bila ispoštovana zakonska pocedura, jer je ugovor ovoj radnici istekao 15. marta.

On je odbacio optužbe radnice da je otkaz dobila zato što je ”odbila da bude na izbornoj listi koju je direktor formirao za predstojeće lokalne izbore”.

- To su gnusne laži i zloupotreba vanrednog stanja, ocenio je Stanojević.