Izgradnja zgrade Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu počeće 2021. godine, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević. Zgrada površine 8.000 kvadrata biće izgrađena pored Ekonomskog fakulteta, a procenjena cena izgradnje je 5,7 miliona evra. Novac će, po rečima ministra, biti obezbeđeni iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope (CEB).

Koje je ovo po redu obećanje teško je izbrojati. Za 18 godina, koliko fakultet postoji, planovi su se menjali nekoliko puta. U opticaju su bila dva placa u blizini Ekonomskog i Pravnog fakulteta, zatim plac u Ulici Kneza Miloša, pa Dom vojske, Knežev arsenal... Bilo je čak i predloga da se nadograde Ekonomski i Pravni fakultet, pa da se Medicinskom fakultetu da druga zgrada, a u sadašnju useli FILUM.

Prvi konkretan potez povučen je 2004. godine kada je odlukom Izvršnog odbora grada Kragujevca zemljište kod Druge kragujevačke gimnazije neposrednom pogodbom dodeljeno na 99 godina Univerzitetu u Kragujevcu radi izgradnje FILUM-a. Međutim, osim ovog papira fakultet nije dobio više ništa.

Početkom 2006. godine, na inicijativu Emilije Stanković, profesorke Pravnog fakulteta u Kragujevcu, u tom momentu i pomoćnice ministra prosvete, FILUM  je dobio plac u Ulici Kneza Miloša, urađen je idejni projekat za gradu. Međutim, godinu dana kasnije dogodila se afera Indeks i sve je stalo.

U septembru 2007. godine na već pripremljenu lokaciju za gradnju fakulteta, stižu bageri Parking servisa, ruše ogradu u nameri da se na tom mestu izgradi parking.

Nakon višemesečnih pregovora u oktobru 2008. godine dolazi do sporazuma između FILUM-a, Univerziteta i lokalnih vlasti o zameni lokacije. Istim sporazumom je predviđeno i da grad u predlogu budžeta za 2009. godinu planira sredstva u iznosu od 100 miliona dinara za izgradnju fakulteta na novoj-staroj lokaciji – placu na padini pored Druge kragujevačke gimnazije koji je još 2004. ustupljen FILUM-u.

Radi se novi projekat za zgradu, ali se ubrzo ispostavlja da objekat nije moguće izgraditi na planiranoj lokaciji. Skupština grada Kragujevca, tada dodeljuje novu lokaciju pored Ekonomskog fakulteta. Radi se novi projekat, međutim, para za izgradnju nema.

Zatišje je trajalo nekoliko godina, a onda su krenule priče da će Filološko umetnički fakultet dobiti na korišćenje zgradu Doma vojske, dok će pojedini odseci biti smešteni na prostoru Kneževog arsenala.

U februaru 2015. održana je prve sednica Saveta za realizaciju projekta revitalizacije „Kneževog arsenala”, kojom je predsedavao tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Ipak, priča oko Kneževog arsena ostala je „na dugačkom štapu“ jer je za serđivanje bilo neophodno puno novca.

Međutim, u tom periodu padala su „čvrsta obećanja“ da će već 1. oktobra 2015. brucoši biti dočekani u Domu vojske. Na žalost, ponovo sve je ostalo na obećanjima.

Studenti Filološko umetničkog fakulteta i danas, punih 18 godina od osnivanja ove visokoškolske ustanove, su „razbacani“ na 9 lokacija.  

Filološko-umetnički fakultet Univerziteta u Kragujevcu (FILUM) osnovan je 23. aprila 2002. godine. U okviru fakulteta postoje tri odseka – Odsek za filologiju, Odsek za muzičku umetnost i Odsek za primenjenu i likovnu umetnost, koje pohađa oko 2.000 studenata.