Među 314 hotela u Srbiji, kojima je odobrena državna pomoć zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom bolesti Covid-19, nalazi se i 17 hotela iz Kragujevca. Na osnovu programa subvencija koji je usvojila Vlada Repuvblike Srbije kragujevački hotelijeri dobiće 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici.

- Pravo na bespovratna sredstva ostvarili su kategorisani hoteli koji se nalaze u privatnom vlasništvu sa teritorija 68 jedinica lokalne samouprave. Privredni subjekat gubi pravo nakorišćenje subvencije ukoliko smanji broj zaposlenih za više od 10%, u perioduod 15. avgusta zaključno sa 31. decembrom ove godine, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine turizma i telekomunikacija.

Hoteli iz Kragujevca kojima je odobrena državna pomoć su: „Zelengora“, „Šumarice“, „Kragujevac“, „Rubicon“, „Ženeva“, „Ženevaluks“, „King“, „Industrial 1853“, „Tri O“, „Ema“, „Radović“, „President de Luxe“,„Anđelika“, VIVA, „Central Luks“, „Lama“, te prenoćište „Kaća“.

Predsednik Regionalne privredne komore(RPK) u Kragujevcu Predrag Lučić nedavno je izjavio da je ovaj vid pomoći za kragujevačke hotelijere izuzetno značajan ako se u obzir uzme da su posledice pandemije najteže pogodile sektor turizma i ugostiteljstva.

- Iskorišćenost kapaciteta u nekoliko vodećih hotela u Kragujevcu je između dva i deset procenata, što govori o devastiranosti ovog sektora kao posledice pandemije Covid-19, rekao je Lučić.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je u periodu od januara od avgusta ove godine 11.357 turista posetilo Kragujevac, dok je u istom periodu lane u gradu na Lepenici boravilo 38.808 tursta. Drastično je opao i broj noćenja pokazuje statistika. Za osam meseci ove godine u Kragujevcu je evidentirano 27.486 noćenja, dok ih je prošle godine bilo gotovo trostruko više - 74.669.

Situacija je još drastičnija ako se uporede podaci o broju noćenja u maju prošle i ove godine. Prethodne godine u Kragujevcu je u maju ostvareno 19.369 noćenja dok je u maju 2020. bilo svega 740.

Problem hotelijerima nije doneo samo drastičan pad broja noćenja već i nemogućnost organizovanja proslava i većih skupova kaže Milenko Marjanović, vlasnik HTD „Šumarice“ u okviru koga posluju hoteli „Šumarice“ i „Zelengora“.  

- Čak 80 odsto naših prihoda vezano je za organizaciju porodičnih slavlja i sportskih priredbi, kojih ove godine praktično nije ni bilo. Promet nam je manji za 1,1 milion evra.

Isplata tri minimalca i još dva puta po 60% minimalca omogućila nam je da ne otpustimo radnike u momentu kada je kriza bila najteža. Ova poslednja tranša pomoći omogućiće nam da preživimo ovu godinu, kaže Marjanović.

On, kao i mnoge njegove kolege, strahuje šta će biti naredne godine ukoliko pandemija potraje.

- Ovu godinu preživećemo uz državnu pomoć i trošenje sopstvenih sredstava. Međutim, naredne godine ćemo morati da se oslonimo na sopstvene prihode, a pitanje je koliki će oni biti ako pandemija potraje i ostanu na snazi sva ograničenja, objašnjava Marjanović.

Udruženja hotelijera su proletos, između ostalog, predložila državi da kao vid pomoći oslobode hotele poreza na imovinu u periodu kada ne rade, kao i da se PDV na hranu u hotelima smanji sa 20 na 10 odsto. Ovi predlozi, međutim, nisu usvojeni.