Zaposleni u Zavodu za zbrinjavanje odraslih lica „Male Pčelice”, u poslednja tri meseca odlučili su da ispišu ispisnice iz jedina dva sindikata u ovoj ustanovi, te da većina pređe u tek osnovani novi - treći sindikat.

Jugoslav Ristić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca, kaže da je reč o pritiscima na radnike, te da je već reagovao i uputio pismo nadležnom ministrstvu, dok sa druge strane Vladice Stanojević, direktor Zavoda tvrdi da pritisaka nema.

– U Zavodu za zbrinjavanje odraslih lica „Male Pčelice”, za nekoliko dana „dobrovoljno” se iščlanilo 132 člana našeg sindikata, dok oni koji nisu hteli da se iščlane trpe šikaniranje, kaže za portal Pressek Jugoslav Ristić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca.

Prema njegovim rečima, četvoro prvih ljudi sindikata, raspoređeno je na poslove u paviljonu koji  zaposleni kolokvijalno nazivaju „Goli otok” (4. paviljon, prim.au).

– Oni koji su se iščlanili iz našeg sindikata, očigledno po preporuci, većinski su postali članovi drugog sindikata, za koji se govori da je sindikat jedne političke partije, dodaje Ristić.

On je rekao da je Savez samostalnih sindikata u Kragujevcu uputio otovremo pismo ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u kome ga pitaju „da li je ovo Srbija koju želimo”.

– Indikativno je da su obrasce za iščlanjavanje, prema tvrdnjama predstavnika našeg sindikata u Zavodu, delili rukovodioci nižeg nivoa rukovođenja, koji nisu znali da odgovore ko im je dao te obrasce. Strah je veliki, navodi se u pismu ministru.

To potvrđuje i Milan Milentijević, predsednik sindikata Zdravstvene i socijalne zaštite u Zavodu „Male Pčelice”.

On je za portal Pressek rekao da se pritisak na sindikate vrši od novembra prošle godine.

– Dve sindikalne organizacije imale su zaista dobru saradnju sa poslodavcem. Šta se desilo, i zašto neko pokušava da nametne treći sindikat, za koji ne znamo ni u kom je pravnom statusu, nije jasno, dodaje Milentijević.

Prema njegovim rečima, zabeležen je i slučaj potpisivanja ispisnica i od radnika, koji nikada nisu bili članovi sindikata.

Sa druge strane, Vladica Stanojević, direktor Zavoda „Male Pčelice”, za portal Pressek, kaže da se rukovodstvo Zavoda nikada nije mešalo u sindikalna pitanja.

– Trenutno imamo tri sindikata u Zavodu, koliko je meni poznato, a najviše radnike je član Zajednica sindikata Srbije. Mi se zaista, nismo mešali u sindikalna dešavanja. Radnici idu tamo gde im je bolje, kaže Vladica Stanojević.  

On je dodao da nije tačno da su sindikalci raposređeni na radna mesta na 4. paviljonu. Takođe, istakao je da negira sve iz pisma, koje je upućeno ministru.

– To jednostvano nije tačno. Dovoljno je da dođete i vidite Zavod danas, da ga uporedite sa fotografijama od pre deset godina i biće vam sve jasno, zaključio je Stanojević.

Inače, u Zavodu je zaposleno 276 radnika, te još tridesetak pod ugovorom.