Radnici kragujevačke fabrike Fijat plastik osećaju se izdano, obespravljeno i razočarano jer ni deset dana od obećanja ministarke rada Darije Kisić Tepavčević da će poslati inspekciju u tu kompaniju to se nije desilo, saopšteno je danas iz Samostalnog sindikata fabrike.

- Državni vrh je očigledno nemoćan u uspostavljanju pravne sigurnosti za sve građane, budući da se ponovo dozvoljava da interesi strane kompanije budu iznad Ustava i zakona ove zemlje, navode u sindikatu.

Ocenili su da Kisić Tepavčević ponovo nije ispunila obećanje, ili inspekcija nije odradila posao za koji je plaćaju građani Srbije.

- Ili je, pak, sproveden fingirani inspekcijski nadzor, a iza leđa sindikata, kao što je to i dosada obično bio slučaj, navode u sindikatu.

Kako je saopšteno, radnici Fijat plastika gube strpljenje.

- Nakon svega, nema sumnje da se država svrstala na stranu krupnog stranog investitora, a protiv svojih radnika, zbog čega će neki vid radikalizacije protesta biti neminovan, najavili su iz sindikata.

Navode da su radnici „dugo bili strpljivi i odgovorni i činili sve da do eskalacije ne dođe, već do rešenja problema”.

Dodali su da su, kao što statut sindikata nalaže, dugo izbegavali mešanje u politiku, ali da sada svi gube i strpljenje i poverenje, „budući očigledno da je po sredi politički problem”.

- Zbog toga ćemo se angažovati i na drugim poljima, pre svega aktivizma, jer u Srbiji sazreva autentični radnički bunt 19. veka, budući da smo u taj vek nasilno vraćeni, saopšeno je iz sindikata fabrike.

Podsećaju da je kompanija Fijat iz Kragujevca, koja je korisnik „svih mogućih” državnih subvencija, usred štrajka poslala radnike na prinudni odmor, uključujući članove štrajkačkog odbora, a to je učinila bez adekvatne propratne dokumentacije.

- Kradom je izmestila deo proizvodnje u drugu kompaniju i time veštački kreirala potencijalni tehnološki višak, u cilju zastrašivanja radnika koji su u štrajku, i sve to bez zakonom propisanog obaveštavanja reprezentativnog sindikata, što je grubo i višestruko kršenje Zakona o radu i Zakona o štrajku, zbog čega su predstavnici Fijata dobijali i prekršajne prijave od strane inspekcije, ali bez pravog epiloga, piše u saopštenju sindikata.

Radnici Fijat plastika započeli su generalni štrajk krajem februara ove godine zbog umanjenja zarada i sa zahtevom da se regres vrati na prošlogodišnji nivo, a da za plaćeno odsustvo primaju 65 umesto sadašnjih 60 odsto nadoknade.

Pokušaj mirenja uz posredovanje državne Agencije za mirno rešavanje radnih sporova nedavno je propao zbog, kako su ranije ocenili u Štrajkačkom odboru, nespremnosti Fijata na ustupke u cilju rešavanja problema.