Predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca (SSSK) Jugoslav Ristić ocenio je da se iz ponude Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA) radnicima u Kragujevcu da idu na tromesečni rad u Slovačku, jasno vidi da ova kompanija ne namerava da radi u Kragujevcu i da neće biti ništa od proizvodnje novog modela.

On je agenciji Beta rekao da su i tokom vikenda iz FCA pozivali radnike telefonom i predstavljali im ponudu za rad u fabrici automobila u Trnovu u Slovačkoj.

- Pritom ih, ako nisu zainteresovani, pitaju o razlozima za to čime remete njihovu privatnost. Radnici koji ne prihvataju ovu ponudu obično navode porodične razloge budući da su to pre svega mladi ljudi, kazao je Ristić.

On je istakao da sindikat insistira da izjašnjavanje o ponudi bude samo na dobrovoljnoj osnovi.

- Za sindikat je diskutabilan zakonski osnov za upućivanje radnika FCA u Slovačku. Ako je to Zakon o upućivanju radnika na rad u inostranstvo, onda valja navesti da se radnici mogu slati samo u fabriku čiji je vlasnik ili većinski vlasnik poslodavac koji ih upućuje na rad, rekao je Ristić.

On je objasnio da fabrika automobila u Trnavi u Slovačkoj proizvodi pežo i citroen vozila, pa se može tumačiti da uslov iz našeg zakona nije ispunjen, mada FCA može da se pozove na grupaciju "Stelantis".

- Po tom zakonu radnicima sleduje mesečna novčana naknada koja mora biti veća od prosečne zarade države u koju se šalju na rad, kao i da im budu plaćeni troškovi putovanja, smeštaja i ishrane, rekao je Ristić.

On je naveo da su iskustva sa prvom grupom kragujevačkih radnika koja je prošle godine otišla na poziv Fijata da radi u Slovačku - loša.

- Prema našim saznanjima, u fabrici su ostala samo dvojica od devetorice radnika koji su lane prihvatili jednogodišnji rad u fabrici u Trnavi, kazao je Ristić.

Jedan od radnika koji se vratio pre isteka roka, po navodima Ristića, rekao mu je da se ne vraća i da "nema te cene" zbog koje bi nastavio tamo da radi.

- On nam je rekao da im je bilo obećano 850 evra mesečno, ali su prva tri meseca imali 580, jer im je rečeno da su na obuci. Nije im bio plaćen smeštaj, ni ishrana, rekao je Ristić uz ocenu da nisu imali ni da prežive.

Prema saznanjima Samostalnog sindikata u FCA, poslodavac je ovoga puta ponudio bolje uslove za radnike koji se odluče za odlazak na rad u Slovačku u trajanju od 90 dana.