Radnici kompanije Fijat Plastik u Kragujevcu, nakon kolektivnog  godišnjeg odmora, nastavljaju sa štrajkom, budući da zahtevi radnika još uvek nisu ispunjeni, ni nakon više od šest meseci štrajka, navodi se u saoštenju Sindikalne organizacije Samostalnog sindikata Magneti Marelli.

Sindikat u saopštenju dodaje da zahtevi radnika ne samo da nisu ispunjeni, nego su se i proširili usled višestrukog kršenja zakona od strane poslodavca, na šta su institucije države, uglavnom, ostale neme.

- Poštujući zakone i procedure, sindikat je pokušao svim legitimnim sredstvima da se izbori za prava radnika, ali smo naišli na nerazumevanje, bahatost, nepoštovanje zakona i prava radnika, izostanak podrške, kako od strane šire javnosti, tako i od strane države, koja se pokazala nemoćna pred samovoljom krupnog stranog investitora, počevši od nadležne inspekcije, preko gradske uprave, do najviših državnih organa u vidu ministarstava i Vlade Republike Srbije, kažu u sindikatu.

Objašnjavaju da su iscrpeli sve zakonom propisane mogućnosti i iskoristili sve legitimne kanale komunikacije, bez rezultata, pa se pitaju se šta im još preostaje?

- Da li treba da blokiramo pruge i puteve ili da sečemo delove tela, pošto smo videli da je to izgleda jedini efikasan vid sindikalne borbe u Srbiji. Nek nam se jave predstavnici Vlade, koji nas, i pored svih obećanja, u poslednje vreme ignorišu. Konkretno ministarka Kisić Tepavčević i premijerka Brnabić, pozivaju iz kragujevačkog sindikata.

Podsećamo da je FCA Srbija smanjio primanja radnicima usred pandemije, bez prihvatljivog opravdanja, iako to nisu učinili ostali komponentaši, premda imaju isti nivo uposlenosti.

- Na opravdano nezadovoljstvo radnika, Fijat je reagovao izmeštanjem dela proizvodnje u drugu fabriku i, usred štrajka, a u cilju zastrašivanja, veštački kreirao potencijalni tehnološki višak, što je nečuveno kršenje Zakona o radu i demonstracija nepoštovanja prema našem narodu i našoj zemlji. Deo radnika je tako ostao na trajnom prinudnom odmoru, sa platom nešto većom od minimalca, u kreditima i bez posla, kao kaznom za to što nisu hteli da ćute na kršenje zakona i na nepravdu, podsećaju u Sindikalnoj organizaciji Samostalnog Sindikata Magneti Marelli.

Oni pozivaju državu da se konačno „dozove pameti i spreči stvaranje šablona zloupotreba krupnih stranih investitora, što je već uzelo maha i što može imati dalekosežne posledice”.

- Što se tiče daljih koraka, pored nastavka štrajka, čiji trošak Fijat prebacuje na račun države Srbije, razmatramo i formiranje jednog šireg radničkog pokreta, jer nam se sve više javljaju ljudi koji smatraju da putem nas mogu izneti svoje probleme široj javnosti, kao što je slučaj sa onim radnicima FCA Srbija, koji nisu zadovoljni svojim sindikatom, a nemaju mogućnost da se učlane u naš, što je rezultat još jedne od Fijatovih proceduralnih akrobacija, zaključuje se u saopštenju sindikata.