Samostalni sindikat kompanije FCA Plastik u Kragujevcu upozorio je da menadžment Fijata planira da otpusti 44 zaposlena, što je kako se navodi, 90 odsto radnika te firme.

Sindikat je u saopštenju naveo da je od poslovodstva dobio zvaničan predlog restrukturiranja kompanije kojim je planirano otpuštanje 44 radnika što je, kako se navodi, gotovo kompletna proizvodnja.

- Predlog je predstavljen uprkos tome što je generalni štrajk u toku, a na spisku se nalazi celokupno članstvo sindikata sa članovima štrajkačkog odbora, stoji u saopštenju.

Iz sindikata su najavili da će na sastanku sa premijerkom Srbije Anom Brnabić u ponedeljak tražiti da država zaštiti sve radnike kompanije Stelantis u Srbiji, za čija radna mesta je davala subvencije.

 - U suprotnom, ukoliko ne nađemo adekvatno rešenje, bićemo prinuđeni da u roku od 24 sata krenemo u najradikalniju sindikalnu borbu i blokiraćemo ceo grad Kragujevac, a odmah potom i autoput, najavili su iz sindikata.

Da podsetimo, od februara 2021. oko 90 odsto radnika Fijat plastika štrajkuje zbog smanjenja zarada i regresa. Fabrika Fijat plastik u Kragujevcu proizvodi branike za vozilo Fijat 500 L, a u pitanju je nekadašnja fabrika Manjeti Mareli PCMA koja je od 1. maja 2018. godine postala deo Grupacije Fijat Krajsler automobili.