Dok čekaju da se vrate u fabriku, 12. januara, radnici Fijata brinu i za sudbinu i budućnost proizvodnje u Kragujevcu. Nadaju se da će sa proizvodnih traka izaći novi model Fijata, ali o tome još nema zvaničnih informacija, kaže za Infobiz Zoran Stanić, predsednik Granskog sindikata metalaca Nezavisnost.

Stanić pretpostavlja da će nastaviti rad pet, šest dana mesečno kao i do sada. Kako naglašava, radnici su zabrinuti, imaju kredite i hipoteke na kuće i stanove, plaše se da će ostati bez posla, prenosi N1.

- Prema kolektivnom ugovoru, imamo pravo da budemo obavešteni šta se dešava u firmi. Sada se potpisuju ugovori sa dobavljačima na godinu dana, i Fijat sigurno ima plan za ovu godinu, ali nas nikad ne informišu, kaže predsednik metalaca UGS Nezavisnost i dodaje da samo žele da znaju – da li Fijat ostaje ili odlazi.

Ipak, kako kaže - optimista je.

- Mislim da ostaju, čekamo taj novi model godinama. Moj optimizam se zasniva na tome da smo dobili 13. platu i nije važno kolika je ta plata nego da je poslodavac pokazao da nema finansijske probleme. Druga stvar je da smo od predsednika čuli da ima dobre vesti za Fijat, ali da ne može da objavi, pretpostavljam da će do izbora da objavi, rekao je Stanić.

Što se tiče štrajka zaposlenih u preduzeću Fijat plastik, Stanić je ocenio da posle skoro godinu dana nema pomaka u pregovorima radnika i predstavnika kompanije. Trenutno deo njih radi, deo je na plaćenom odsustvu, a deo je prešao da radi u Fijatu.

Zaposleni u Fijat plastiku tražili su da im plate budu iste kao i ostalim zaposlenima.