Rešenje o otkazu, novinarka Snežana Ćeriman, koja je na Radio televiziji Kragujevac radila 26 godina, vidi kao poslednji čin torture time što njeni prilozi nisu emitovani, cenzurisana je kritika gradskih vlasti, svakih šest meseci joj je prećeno otkazom, odbijano joj je od plate, dok su zapošljavani SNS kadrovi koji su joj uređivali priloge, piše Cenzolovka. U RTK kažu da je otpuštena zbog kršenja radnih obaveza i discipline.

Da podsetimo, Snežani Ćeriman je raskinut Ugovor o radu, kako je navedeno u rešenju, zbog kršenja radne discipline i navodnog sukoba u kancelariji direktorke Jelene Vuković. (Vidi LINK)

Snežana Ćeriman ima zakonski rok od 60 dana tokom kojih može da podnese tužbu Osnovnom sudu u Kragujevcu, što, kaže, i namerava da uradi. Budući da nije član nijednog sindikata, za pomoć se obratila novinarskim udruženjima.

Ona je za Cenzlovku rekla da sve što se dešavalo tokom vanrednog stanja tumači kao nastavak torture koju je godinama preživljavala u ovoj medijskoj kući, jer je upozorenja o otkazu dobijala na svakih šest meseci.

- Upozorenja su, između ostalog, bila zbog postavljanja pitanja na redakcijskom sastanku, zbog pisanja teksta latiničnim pismom, kršenja radne discipline nadređenog urednika, pa sve do toga da sam navodno neradnik. Ona su imala za cilj da me diskriminišu, ponize i da budu izgovor da me bez opravdanog razloga oteraju sa posla, u čemu su na kraju i uspeli, konstatuje Snežana Ćeriman.

Ona ističe da se uvek borila za profesiju, za pravo na autorsko delo, pravo da njen prilog bude emitovan neizmenjen i da blagovremeno i objektivno informiše građane, te da je zato dolazila u sukob sa urednicima.

- Nikada do sada nisam radila sa nadređenima koji konstantno žele da unakaze prilog, da ga pogoršaju. Radila sam sa urednicima sa kojima se nisam slagala, ali sam sa njima komunicirala i branila reč koju sam upotrebila, objašnjavajući da je bitno da građani saznaju upravo to što sam napisala. Tekstove sam branila argumentima, jer nisam htela da radim propagandu koju oni sada rade.

Kao najdrastičniji primer navodi situaciju kada su radnici Javnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ štrajkovali u avgustu 2019. godine tražeći da im se povećaju zarade.

- Sedeli smo i čekali da počne redakcijski sastanak. Na programu naše televizije išao je kajron da građani Kragujevca ne treba da brinu jer snabdevanje vodom nije ugroženo. To je bio treći dan kako su radnici štrajkovali. Pitala sam zašto ne emitujemo nešto o štrajku i ostala sam bez odgovora. Kada je počeo redakcijski sastanak, urednica me je poslala da radim prilog o radnicima „Vodovoda” koji dobrovoljno daju krv. To najbolje govori o apsurdnosti te situacije, zaključuje Snežana Ćeriman.

Iako o uređivačkoj politici ne želi preterano da govori zato što smatra da su za to nadležna udruženja te Regulatorno telo za elektronske medije (REM), Snežana Ćeriman ističe da joj prilozi nekoliko puta nisu objavljeni zbog pominjanja gradske vlasti u negativnom kontekstu.

- U prilogu o projektu jednog romskog udruženja, u poslednjoj rečenici sam navela da su predstavnici gradske vlasti u poslednjem trenutku otkazali prisustvo i on nije objavljen. Takođe, direktorka mi je jednom prilikom tražila da izbacim dve reči iz priloga. Obrazložila sam da takav prilog ne mogu da pročitam jer gubi suštinu i da to nije ono što sam želela da kažem. Ona je prilog dala kolegi, koji ga je u montaži pročitao izmenjenog i ubrzo je postao urednik, objašnjava Snežana Ćeriman sa čime se sve susreću novinari na Radio-televiziji Kragujevac.

Prilozi su joj zatim emitovani pet dana kasnije ili je emitovan svaki treći, a ljudima iz montaže je zabranjeno da joj montiraju prilog ukoliko na njemu nije potpis urednice koja garantuje da je on pregledan. Tražila je od urednice pisanu potvrdu da će njen prilog biti objavljen na vreme i bez izmena, ali je to samo izazvalo nova negodovanja nadležnih.

- Institucije su krive što je situacija takva, jer im one dopuštaju da se tako ponašaju. Nisam sigurna da u ovom trenutku na toj televiziji ne radi još neko ko prolazi kroz ono kroz što sam ja prošla, jer oni funkcionišu na principu zastrašivanja. Kad god je bila neka krizna situacija, kada se nije znalo kako će redakcija da reaguje, ja sam dobijala opomenu. Igrali su se igre „upozorenje za Snežanu”, koje istaknu na ulaznim vratima. Poruka je jasna, svako ko postavi pitanje – završiće isto kao i ja, rekla je Ćeriman za Cenzolovku.

Međutim, otkako je posle raskida privatizacije vlasništvo nad televizijom preuzeo Grad Kragujevac, po rečima Snežane Ćeriman, više niko i ne postavlja pitanja.

- Posle raskida privatizacije, na RTK je ostalo nas 12, da bi iste godine u završnom računu na APR-u pisalo da je u ovoj medijskoj kući zaposleno 45 ljudi. Sada je taj broj navodno 32. Niko ne zna ko su ti ljudi koji su došli, jer se nikada nisu bavili novinarstvom. Samo čujemo – to je prijateljica, kuma, rođaka nekog iz vladajuće stranke. Tamo je sada zaposlena žena koja je bila na izbornoj listi Srpske napredne stranke, a po zanimanju je vaspitačica. Ona je jedna od onih koji su potpisivali moje tekstove da bih mogla da uđem u montažu.

RTK ne želi da odgovara

Cenzolovka je pokušala da povodom navoda koje je u ovom tekstu iznela Snežana Ćeriman dobije komentar od direktorke i urednika Radio-televizije Kragujevac. Na nekoliko postavljenih pitanja dobili smo odgovor programskog direktora Aleksandra Sakića. Prenosimo ga u celini:

- Zaposlenoj Snežani Ćeriman ugovor o radu je otkazan zbog dugogodišnjeg i dokazanog nepoštovanja radnih obaveza i radne discipline, kako su definisani Ugovorom o radu, Pravilnikom o radu, kao i Zakonom o radu. U rešenju o prestanku radnog odnosa zaposlena je upućena na odgovarajući pravni lek. Ne želimo da odgovaramo na neistine koja Vam je iznela Snežana Ćeriman.