Zbog niza neprimerenih fotografija koje su osvanule na društvenim mrežama, a koje su nastala ispred spomenika u memorijalnom parku Šumarice, ispred Spomenika streljanim đacima i profesorima, ali i ispred brojnih humku, reagovala je uprava Spomen-parka „21. oktobar” u Kragujevcu.   

Naime, sve češće se na društvenim mrežama sa haštagom Šumarice mogu pronaći fotografije u najmanju ruku neprikladnim, pa čak i uvredljivim pozama.

- Razumemo da za Kragujevčane Spomen-park ne predstavlja samo memorijalni, već i rekreativni prostor, kao i da ne postoje zakonske regulative kojima bi smo to mogli da sprečimo, ali zato na ovaj način apelujemo na elementarnu ljudsku pristojnost i poštovanje prema kragujevačkim žrtvama Drugog svetskog rata koje počivaju u Šumaricama, saopšteno je iz Spomen-parka.

Većina posetilaca, iz zemlje i inostranstva, duboko dirnuti tragedijom koja se u Šumaricama desila 21. oktobra 1941. godine, često ovekoveče svoje posete Memorijalnom parku brojnim fotografijama, ali to urade sa merom i ukusom.

- Primetili smo da su ti posetioci neprijatno iznenađeni kada posle tragedije o kojoj su upravo čuli, ispred Muzeja „21. oktobar” ili ispred Spomenika streljanim đacima i profesorima vide osobe koje se fotografišu neprimereno odevene ili u nepristojnim pozama, a poseban problem predstavlja činjenica da se te fotografije objavljuju po društvenim mrežama. Stoga nije naodmet još jednom podsetiti šta se dogodilo u Šumaricama i apelovati na pristojnost i poštovanje ovog značajnog memorijalnog prostora, kažu u Spomen-parku.

Na prostoru današnjeg Spomen-parka, za samo 7 sati, streljano je oko 3.000 ljudi 21. oktobra, 1941. godine. Od toga 307 dečaka starih između 12 i 18 godina - učenika, mladih radnika, čistača obuće, dečaka iz okolnih sela.

Ubijani su po grupama i tu gde su stradali bili su i sahranjeni, pa i danas tu počivaju.

Najveća grupa učenika i 15 profesora ubijeni su na mestu gde se danas nalazi Spomenik streljanim đacima i profesorima iz 1963. godine.

Memorijalni park, zajedno sa Muzejom „21. oktobar” i svim obeležjima u okviru njega, proglašen je kulturnim dobrom od izuzetnog značaja 1979. godine, a od 2011. godine 21. oktobar se obeležava kao državni praznik – Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.