Na prostoru Spomen-parka „Kragujevački oktobar“ u Kragujevcu desila su se čak 3 huliganska čina u poslednjih deset dana. Na meti su bili spomenici, kapija, a došlo je i do požara.

Najpre je pre 10 dana polomljen nadgrobni spomenik u obliku krsta gde je sahranjen vojnik iz Prvog svetskog rata na Starom vojničkom groblju. Nakon samo nekoliko dana nepoznata grupa je, kako kažu iz Spomen-parka, po svemu sudeći organizovala žurku u sušičkom delu Šumarica, pored Spomenika prijateljstva, tzv. Rumunskog spomenika.

Kako je za portal Pressek rekao Nenad Karamijalković, zamenik direktora Spomen-parka, palili su i vatru, ostalo je malo plamena koji su vatrogasci ugasili, pošto je vatra pretila da ošteti spomenik.

Proteklog vikenda odnešen je i deo kapije sa Slovačkog groblja, što je bio treći u nizu huligansih dela u poslednjih 10 dana. Karamijalković oštro osuđuje ovakve činove, koji, kako kaže uopšte nisu retki.

- Naložio sam našoj pravnoj službi da napiše jedan dopis policiji gde ćemo tražiti da budu malo učestalije njihove noćne provere, jer imamo čuvara samo ovde u Muzeju. Nemamo ljude koji noću mogu da obilaze Spomen park, jedino policija to može da uradi, a kompleks je ogroman – 352 hektara. Mislim da je previše huliganstva u zadnje vreme i tome mora da se stane na put, a jedini način je da se neko sankcioniše, jer dok se neko ne kazni - huliganizam će se samo nastaviti, rekao je Karamijalković.

On je objasnio da ovi slučajevi još uvek nisu pojedinačno prijavljeni policiji, ali da će sada to biti učinjeno i nada se da će policija ubuduće više kontrolisati prostor Spomen-parka.