U kratkom vremenskom periodu Kragujevac je ostao bez više objekata od istorijskog i kulturnog značaja, upozoravaju u kragujevačkom odboru Stranke slobode i pravde.

- Taman kad pomislimo da smo sve videli, da će se loša sreća kragujevačkih kulturno-istorijskih spomenika preokrenuti i da će se nadležni dozvati pameti i preduzeti razumne korake kako bi se prestalo sa njihovom rapidnom devastacijom, desi se neki novi skandal, kažu u ovoj stranci.

Na žalost, dodaju u SSP, reakcija uvek bude ista „podigne se dosta prašine”, uskomeša se javno mnenje, ozlojeđemi gradani negoduju na mrežama i na tome se završi. Nadležni čute i niko ne preuzima niti odgovornost, niti bilo kakav korak za rešavanje postojećih problema.

Podsećanja radi, u kratkom vremenskom periodu Kragujevac je ostao bez više objekata od istorijskog i kulturnog značaja. Kuća koja se nalazila u centru grada na atraktivnoj lokaciji, a koja je pripadala  Dragoslavu Srejoviću znamenitom arheologu koji je otkrio nalazište Lepenski Vir, umesto da je sačuvana kao spomenik na život i rad tog znamenitog Kragujevčanina, srušena je i na njenom mestu podignuta je stambena zgrada.

Kuća iz 19. veka u kojoj je boravio čuveni pesnik Đura Jakšić, do temelja je srušena, a na njenom mestu izgrađen je objekat koji ni na koji način ne odražava izgled i duh objekta koji je nekada tu stajao, a ni njenog istorijski značajnog stanovnika.

Prilikom iskopavanja terena za podzemnu garažu, oštećen je objekat Gradskih tržnica, kulturno- istorijskog spomenika od izuzetnog značaja za grad. Zubu vremena prepuštena je zgrada Železničke stanice i čuveni vodotoranj, koji je jedan od prepoznatljivih gradskih simbola. Oba ova objekta pod posebnom su institucionalnom „zaštitom”, ali samo na papiru.

Pored toga svedoci smo nemarnog odnosa prema skulpturama u spomen parku “21. oktobar” i u kompleksu Knežev arsenal.

I na kraju, juče je u požaru stradala kuća doktora Ilije Kolovića, istorijski spomenik iz druge polovine devetnaestog veka, po stilu gradnje i starosti izuzetno vredan objekat koja se nalazi u centru grada, takođe na izuzetno atraktivnoj lokaciji.

Jučerašnji požar pored toga što predstavlja uništenje značajnog kulturno istorijskog spomenika, koji je, istini za volju bio u tužnom stanju i pre požara, otvara više pitanja.

U Stranci slobode i pravde pitaju čijim nemarom i propuštanjem da radi svoj posao je objekat doveden u stanje u kakvom je bio pre požara, kako je moguće da se objekat u kome niko ne stanuje niti služi bilo kojoj svrsi zapali, a ako je ljudski faktor u pitanju, zašto objekat nije bio obezbeđen?

Takođe, postavljaju i pitanje da li nekome odgovara da objekat od kulturno istorijskog značaja izgori u požaru, kako je moguće da u ulici koja je prepoznatljiva po tome što je u njoj izgrađen veliki broj stambenih zgrada u kratkom vremenskom periodu, u godini dana imamo čak dva požara objekata u javnoj svojini.

- Poučeni prethodnim iskustvom, znamo da odgovore na postavljena pitanja nećemo dobiti od nadležnih, ali vreme koje je pred nama, svakako će dati neke odgovore. Mi iz Stranke slobode i pravde pozivamo nadležne da pronađu i sankcionišu odgovorne za ovaj nemili događaj, i da najozbiljnije shvate problem nebrige o kulturno istorijskim spomenicima u gradu, kažu u kragujevačkog odboru SSP.