Obrad Turković, potpredsednik Stranke slobode i pravde u Kragujevcu, postavio je pitanje šta se dešava sa radovima na fasadi, na dve zgrade u centru Kragujevca. On je podsetio da su do sada, bar na papiru, započete dve sanacije, zgrada široj javnosti poznate kao Prosveta i fasade zgrade sa atlasima. Skele su postavljene, ali nema radnika.

Prema njegovim rečima, rok za završetak fasade Prosvete je prošao još polovinom aprila. Sa druge strane, sanacije fasade zgrade sa atlasima počela je je 22. marta ove godine, a rok za završetak radova je 150 dana. On je istakao da je jasno da se ni na jednom od ova dva objekta ne izvode radovi.

- Činjenice govore da od kada su postavljene skele za potrebe sanacije i zaštitna mreža, pa sve do danas nijedan radnik, niti mašina nisu viđeni ispred zgrade sa atlasima, a ukoliko malo zavirite ispod tih istih skela uverićete se da nikakav rad na sanaciji nije ni započet. Iako je rad na istoj pompezno najavljen tokom marta. Ispred zgrade Prosvete malter se mestimično zameša za potrebe fotografisanja, po mogućstvu u vreme kada je najprometnije, ističe Turković. 

On je dodao da je aktuelna gradska vlast zakoračila u treću godinu vladavine, te da je na početku svog mandata obećala sanaciju fasada svih predratnih objekata u glavnoj ulici, kao i objekata od izuzetne istorijske važnosti.

- Kragujevačko ogledalo u očima svih onih koji dolaze u nas grad, kao i nas koji u njemu živimo čine najviše fasade i arhitektura uskog gradskog jezgra, ali gradsku vlast ne zanima ni forma, ni suština, rekao je Turković.

U kragujevačkom SSP-u ističu da ih kašnjenje u radovima na sanaciji fasada ne zabrinjava sa aspekta neodgovornosti, jer privid rada ne može da daje druge rezultate.

Da podsetimo, fasada nekadašnje zgrade Prosvete je već duže vreme u rekonstrukciji. U martu ove godine, Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca je rekao da su glavni fasaderski radovi na tom objektu završeni, te da sada kreće zamena stolarije, a onda završno malterisanje. Tada je najavljeno da izvođači radova očekuju da posao bude okončan početkom juna.

Dašić je tom prilikom istakao da je zgrada sa atlasima nešto zahtevnija za sanaciju zbog ornamenta.