Karta za gradski prevoz, od 1. maja, poskupeće na 70 dinara, ali samo ako se kupi putem novog sistema elektronske naplate karata „eKG”. Inače, karta koja se bude kupovala kod vozača biće znatno skuplja – odnosno koštaće 150 dinara.

Naime, od 1. maja, u Kragujevcu će početi da radi savremeni sistem gradskog i prigradskog prevoza, koji je nazvan „eKG” – drugim rečima Kragujevac će dobiti svoju verziju beogradskog „Bus plusa”.

Kako su najavili u Gradskoj agenciji za saobraćaj, postojaće dve vrste „eKG” kartica: personalizovana, koja će sadržati lične podatke i fotografiju i zameniće dosadašnju mesečnu kartu, i nepersonalizovana, koja će se dopunjavati sa minimumom od 250 dinara, a „trošiće se” svaki put kad se otkuca na validatoru.

Inače, sva oprema za monitoring i tiketing iznajmljena je na period od dve godine od kompanije Apex Solutinos iz Turske.

- Za razliku od drugih gradova, mi ćemo potpuno upravljati opremom i izdavanjem kartica, rekao je Dušan Obradović, direktor Gradske agencije za saobraćaj.

On je najavio da će Kragujevac do kraja godine dobiti 100 najsavremenijih stajališta, a prvo pilot stajalište u ulici Nikole Pašića 7, koštalo je nešto manje od 5.000 evra.

- Zakup opreme na mesečnom nivou je 14.500 evra i očekujemo da se iz ovog projekta iznedri Smart City, najavio je Obradović.

Novina u prevozu će biti i vremenske karte od 120 minuta, koje su namenjena onima koji presedaju. Prvo otkucavanje na validatoru iznosiće 70 dinara, a svako naredno samo 20 dinara.