Prošle nedelje u kompaniji „Fiat Plastik” održan je štrajk upozorenja, saopštio je Samostalni sindikat metalaca Srbije.

Razlog za štrajk bilo je nepoštovanje postignutih dogovora između sindikata i kompanije, kao i niz neskrivenih pokušaja razbijanja sindikalne organizacije od strane poslodavca.

Takođe, već duže vreme tinja sukob zbog nezakonito sprovedenih pregovora o novom kolektivnom ugovoru, donošenja pravilnika o radu u proizvodnoj hali pri ekstremnim temperaturama.

Prilikom sprovođenja zakonom zagarantovanog prava na štrajk, došlo je do krajnje neprimerenog pritisak na radnike od strane poslodavaca, oličenog u direktoru proizvodnje, što je ozbiljno kršenje zakona o štrajku, o čemu je podneta prijava inspekciji radu u Kragujevcu.

Štrajk će biti nastavljen tokom ove nedelje ili dok poslodavac ne vrati svoje poslovanje, odnosno odnos prema zaposlenima, u zakonske okvire, saopštio je Samostalni sindikat metalaca Srbije.

Da podsetimo, fabrika Manjeti Mareli, koja u Kragujevcu proizvodi prednje i zadnje branike za fijat 500L, postala je deo grupacije Fijat Krajsler automobili, i promenija je ime u Fiat plastik.