Mesna zajednica „1. maj” u Kragujevcu izgorela je u požaru koji se dogodio 2. avgusta 2019. godine (vidi LINK). Osumnjičeni za podmetanje požara uhapšen je dva dana kasnije. Zgarište koja je iza njega ostalo rašćišćeno je tek pre nekoliko dana, što je ponovo pokrenulo lavinu nagađanja, kakva će biti sudbina ove lokacije.

Objekat od oko 250 kvadrata koji se nalazio u Ulici Svetozara Markovića bio je u vlasništvu grada Kragujevca, a prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, izgrađen je bez dozvole.

Podaci iz katastra takođe govore i da je zemljište na katastarskoj parceli na kojoj se objekat nalazio najvećim delom državna svojina (17.186 metara kvadratnih), dok manji deo od 765 metara kvadratnih u vlasništvu privatnog lica.

Nad gotovo polovinom parcele pravo korišćenja ima grad Kragujevac, ali su kao korsninici ostatka upisana brojna privatna lica, ali i, kako je navedeno Ministarstvo vojske Srbije i Crne gore i Zavodi „Crvena zastava”.

Portal Pressek, pokušao je preko informativne službe grada Kragujevca da od nadležnih dobije odgovor kakva će biti sudbina ove lokacije...

- Pošto ima više vlasnika neophodno je rešavanje pravno-imovinskih odnosa, rečeno nam je u gradskoj upravi. Takođe, potvrdili su naša saznanja da na parceli ima više vlasnika.  

Poslednja promena prava nad ovim zemljištem upisana je 1. oktobra 2019. godine, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda.

- U ovom trenutku grad Kragujevac nema nikakve planova sa ovom lokacijom, rečeno je za portal Pressek.

Na pitanje da li će se graditi nova mesna zajednice, ili će se pronaći nova lokacija, dobili smo odgovor da se još uvek ne zna.

Da podsetimo, kancelarije mesne zajednice „1. maj” trenutno su preseljene u zgradu Skupštine grada.