Grad Kragujevac izdvojiće 13,9 miliona dinara za sređivanje fontane u centru grada –preko puta Socijalnog. Posao izrade idejnog projekta rekonstrukcije i izvođenja radova dobile su zajednički firma iz Kragujevca i firma iz Subotice, nakon sprovedene javne nabavke, u kojoj su jedino oni učestvovali.

Zanimljivo je da je vrednost zaključenog ugovora za gotovo 2 miliona dinara veća od procenjene vrednosti javne nabavke. Naime, Skupština grada Kragujevca je prilikom raspisivanja tendera predvidela da će ovaj posao koštati 12 miliona dinara.

Ugovor zakljućen sa firmama Dominus doo iz Kragujevca i ZTS doo iz Subotice vredan je tačno 13.955.352 dinara. Od tog novca nešto više do 275 hiljada dinara koštaće izrada idejnog projekta. Za radove neophodne da se fontana uredi biće izdvojeno 11,35 miliona dinara, dok je 2,32 miliona dinara obračunati PDV.

Inače, po staroj fontani koja se nalazi na Trgu Narodnog fronta čitavo naselje u Kragujevcu nazvano je Fontana. U pitanju je jedna od najvećih fontana u Kragujevcu, a podignuta je 1966. godine.

Zanimljivo, Fontanci sa kojima smo razgovarali kažu da dok ne vide rezultate više ne veruju nikom.  

- Koliko puta su je samo popravljali. Dok ne vidimo rezultate – ništa, kaže nam jedan od žitelja ovog dela Kragujevca.

Dodaje, da fontana ne radi od kraja osamdesetih godina.

- Tada je ovo bio trg, danas se tako samo zove, kaže ovaj stari Kragujevčanin.

Većina Fontanaca, pak smatra, da fontanu valja obnoviti sa istom prskalicom, vratiti joj stari sjaj. Kažu ne bi voleli da dobiju novu fontanu.

Istog mišljenja je i kragujevački glumac Aleksandar Milojević Lija. On kaže da je do sada nekoliko puta pokušavano da se fontana ponovo stavi u funkciju, ali da je sve to bilo kratkog daha.

– Zovemo se Fontanci, a nemamo fontanu. Bilo bi dobro kada bi se uredio i ceo prostor oko fontane. Sa zelenim površinama, igralištem za decu – za sve to ima prostora. Još kad bi bilo dobre volje pa da se oko fontane u okolnim lokalima otvore restorani sa lepim baštama, neka galerija - ponovo bismo dobili prostor kakav smo imali, objašnjava Milojević.

On dodaje da je do sada nekoliko puta udruženje „Biram Kragujevac, čiji je on predsednik pokretalo inicijativu uređenja tog prostora, ali je sve ostajalo na obećanjima, ili bi neko odmah odbacio bilo kakvu ideju.

– Dok sam odrastao na Fontani to je bio lepo uređen tgr, sa cvećem i zelenilom. Taj duh bi trebalo vratiti, kaže ovaj kragujevački glumac.

Inače, fontana je delo vajara Miodraga Gojkovića. Gojković je pored kragujevačke, izradio fontanu u Aranđelovcu, pod nazivom „Barski cvet”, koja je jedan od simbola Bukovičke banje.

Njego delo je i fontana „Vrelo života” u Beogradu. Nalazi se ispred „Beograđanke”, od 1982. godine, kada je svečano otvorena. Napravljena je u spomen postradalih za vreme bombardovanja Beograda 1941. godine.