U Kliničkom centru Kragujevac leče se 102 obolela od Covid-19, od kojih je 13 na respiratoru. Od početka epidemije 15 pacijenata je nakon lečenja u ovoj ustanovi ozdravilo, a na žalost, 15 je preminulo od posledica zaraze korona virusom, saopštio je Institut za javno zdravlje Kragujevac.

Na teritoriji Šumadije od početka epidemije do danas registrovano je 65 obolelih od COVID – u Kragujevcu 45, Aranđelovcu 13, Topoli 3, Rači 3 i jedan pacijent u Batočini. (Naime, u Institutu za javno zdravlje Kragujevac saopštili su da je izvršena korekcija iz Batajnice pa je tako u Kragujevcu  jedan manje, a u Rači jedan više zaražen korona virusom, nego što je to objavljeno juče.)

Ukupno 870 osoba sa teritorije Šumadijskog okruga testitranii je od početka izbijanja epidemije u Srbiji.

Do nedavno je samo Institut za javno zdravlje Kragujevac uzimao uzorke.

- Domovi zdravlja Kragujevac i Aranđelovac, posle obuke od strane Instituta i zajedničkog dogovora i usaglašavanja, krenuli su sa uzorkovanjem, saopštio je kragujevački Institut, dodajući da su u toku pripreme da i drugi Domovi zdravlja sa teritorije Šumadijskog okruga krenu sa uzorkovanjem briseva.

Kragujevčani koji imaju simptome oboljevanja od Covid-19 (povišena temperatura, kašalj, bol u grlu) treba da se odmah, bez odlaganja, upute u ambulantu koja se nalazi u staroj zgradi ATD-a.

U ovoj ambulanti će svakome sa navedenim simptomima biti urađena dijagnostika, odnosno rentgenski pregled pluća, krvna slika i izmerena temperatura i dato mišljenje za dalje lečenje.

Napominjemo da nije potrebno pozivati telefonskim putem domove zdravlja, već se odmah javiti lekarima da se obavi pregled.

Kontakt telefoni ambulante su: 034/63-70-020, 064/865-84-04, 064/865-84-06 i 069/323-91-32.

Radno vreme ambulante je od 7 do 22 sata.