Još 2 Kragujevčana zaraženo je korona virusom, pokazuju najnoviji podaci koje je saopštio Institut za javno zdravlje. Time se ukupan broj Kragujevčana kod kojih je testovim potvrđen COVID-19 popeo na 24.

Od početka epidemije do nedelje, 5. aprila u 21 sat, Institut za javno zdravlje Kragujevac, uzorkovao je ukupno 316 pacijenata. Od tog broja za sada je odrađeno 272 uzorka, još treba da se uradi 44 uzorka, a danas je transportovan 21 uzorak, saopštio je Institur za javno zdravlje Kragujevac.

Pored 24 Kragujevčana, u Šumadiji je korona virusom zaraženo i 10 Aranđelovčana i jedan stanovnik Topole. U kućnoj izolaciji nalazi se 1.600 Kragujevčana.

Stručnjaci Instituta za javno zdravlje Kragujevac, predlažu Kriznom štabu grada Kragujevca, Kriznom štabu Šumadijskog upravnog okruga i glavnom Kriznom štabu Republike Srbije da razmotre predlog Instituta za javno zdravlje Kragujevac, da se uvedu i brzi imunohromatografski testovi IgM/IgG prema SARS Cov2, kojima se može potvrditi akutna infekcija od trećeg do petog dana (pozitivna IgM), kao i razvoj imuniteta (pozitivna IgG) od 10. do 14. dana infekcije, pri čemu se ovi rezultati mogu dobiti na licu mesta za 15 minuta.