Kvadratni metar stana u novogradnji u Kragujevcu u proseku košta nešto manje od  1.000 evra. Preciznije, Republički zavod za statistiku zabeležio je da je u prvih šest meseci ove godine cena kvadrata u gradu na Lepenici iznosila 115.739 dinara.

Među gradovima i opštinama u regionu Šumadije i zapadne Srbije, Kragujevac je na trećem mestu po skupoći stanova. Na prvom mestu je Zlatibor, odnosno opština Čajetina gde se kvadrat stambenog prostora u novogradnji prodaje za 174.808 dinara. Drugoplasirana je Vrnjačka Banja. Kvadrat u najposećenijoj banji Srbije košta 124.376 dinara.

Inače, prodaja stanova novogradnje u prvom polugodištu 2019. godine registrovana je u 68  opština i gradova Republike Srbije, među kojima je i Kragujevac.

Površina prodatih novoizgrađenih stanova u proseku je iznosila 53 m². Prosečne cene stanova novogradnje kretale su se u intervalu od 42.693 dinara po m² u Tutinu, do 345.499 dinara u Beogradskoj opštini Savski venac.

Pored Beogradskih opština, prosečna cena preko sto hiljada dinara obračunata je u Novom Sadu,  Gornjem Milanovcu, Kragujevcu, Kraljevu, Novom Pazaru, Užicu, Čačku, Šapcu i niškoj opštini Palilula, kao i u turističkim mestima Čajetini, Vrnjačkoj Banji i Sokobanji.