Oni vode kampanju za budućnost Srbije, da bi nam budućnost oduzeli, poručili su Kragujevčani i zatražili promenu izbornog sistema i sređivanje biračkih spiskova. Protest 1od5miliona u Kragujevcu je organizovan po sedmi put u subotu, 16. februara, i bio je masovniji nego i jedan do sada, jer se koloni se našlo preko 5.000 ljudi.

Zajedno sa Kragujevčanima šetali su i Predrag Voštinić iz kraljevačkog Lokalnog fronta i akademik Dušan Teodorović.

Na početku protesne šetnje organizatori su okupljene upozorili da obrate pažnju da li sa zgrada pored kojih se porlazi neko gađa kolonu, pošto se u nekim gradovima dešavalo da se na građane koji protestuju bacaju jaja ili flaše sa zaleđenom vodom. Na sreću, ovakvih incidenata nije bilo.

Ono što su reporteri portala Pressek primetili, međutim, je da policija nije blokirala saobraćaj, kao što je to bio slučaj tokom prethodnih protesnih šetnji u Kragujevcu. Zato se događalo da na momente kolona zastaje kako bi propustila vozila.

Okupljenima ispred Prve kragujevačke gimnazije prvi se obratio Slobodan Stefanović Boba, penzioner koje je nakon prethodnog protesta priveden.

- Kroz Srbiju vekovima su prolazile mnoge vojske, mnoge horde, ali narod je ostajao, od kada su ovi okupatori narod nam pobeže. Nekad je vladala crveno crna koalicija i znamo kako nam je bilo. Slobodan Miloševć je izmislio dno. Mislili smo nema gora, ali Aleksandar Vućić je veći majstor, on je izmislio duplo dno, to je nešto gore od goreg, rekao je Slobodan Stefanović Boba.

Skandiranje „lopovi,lopovi” na pomen predstavnika vlasti prekidalo je njegov govor. Pročitao je zatim zahteve za promenu izbornog sistema.

- Tražimo uspostavljenje većinskog izbornog sistema sa direktnim izborima poslanika sa imenom i prezimenom. Želim da biram čoveka iz svog kraja, naselja i grada, umesto da mi vi postavljate partijske poslušnike. Biće obavezni da žive tamo gde su se kandidovali, a ne da se brže bolje presele u Beograd, rekao je Stefanović, dodajući da pre svega treba da se srede birački spiskovi, ali i da se obavljanje svih funkcija ograniči na osam ili 10 godina.

Zahtevi koje je pročitao biće publikovani, ali i poslati na adrese svih važnih institucija u Srbiji.

Novinarka Biljana Lukić rekla je da građani širom Srbije poručuju da neće da se poklone diktatoru.

- Ukoliko ne napravimo zemlju koju vode institucije, a ne kojom vladaju gazde, ništa nismo uradili. Zato moramo pažljivo pratiti i sve one koji će nakon Vučića doći. Borimo se za pravo da možemo da biramo, a ne da budemo statisti u nameštenoj farsi izbora. Više ništa ne zavisi od Vučića, sve isključivo zavisi od nas, rekla je Biljana Lukić.

„Vučiću odlazi”, skandirali su Kragujevčani nakon njenog govora.

Glumac Nikola Kojo govor je počeo rečima da je ovaj narod je ustao, šeta i maršira i više ništa ne može da zaustavi ovu glad za slobodom. Predsedniku Srbije glumac je poručio:

- Nećemo više ni tvoje Martinoviće, ni Rističeviće, ni Gojovićke, ni Brnabićke, nećemo ništa više od tebe. Tvoj putujući cirkus je počeo da otkazije predstave jer nema više publike. Ti i tvoji neljudi idete sada tamo gde vam je mesto, u istoriju, u ilegalu, u izolacju, poručio je Nikola Kojo. 

Okupljeni Kragujevčani su na kraju pozvali profesore Univerziteta u Kragujevcu da im se pridruže, ali i da podrže profesora Miodraga Stojkovića, koji je dan ranije smenjen sa mesta šefa katedre na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu.