U kragujevačkog Domu zdravlja kažu da je broj pacijenata sa respiratornim infekcijama povećan, ali da je je u ovom periodu godine to očekivano.  

Kako kažu za portal Pressek, uglavnom je reč o respiratornim infekcijama i virusu tipa A. Ističu da je bilo pojedinačnih slučajeva gripa, ali da nema epidemije.

- U prethodom periodu je bio povećan broj pacijenata na pedijatriji. U poslednjih nekoliko dana situacija je znatno bolja, jer je počeo raspust, deca nisu svakodnevno u velikim grupama, pa je tada uvek manja šansa za širenje virusa, rekla nam je Danijela Petrović, PR Doma zdravlja.

Kako kažu u kragujevačkom Domu zdravlja, najviše je pacijenata sa virusom tipa A.

Simptomi su visoka temperatura, osećaj slabosti, kijanje i kašalj. Uglavnom, kako kažu, prolazi za 5 dana uz terapiju.

- Pet dana sam se borila sa suvim kašljem i temperaturom, koja nije spadala ispod 37. Posle nekoliko dana, pošto temperatura nije padala, otišla sam kod lekara, koja mi je rekla da imam bronhitis. To je zato što sam pre 2 nedelje grip preležala na nogama, umesto da odmoram, kaže kragujevčanka Marija.

Inače, kako je ranije saopštio Batut, od početka godine, zabeleženo je 23.651 slučaja oboljenja sličnih gripu.

Da podsetimo, u kragujevačkom Kliničkom centru od 27. janaura, zabranjene su posete bolesnicima. Ova odluka doneta je kako bi se sprečilo širenje infekcija izazvane virusom gripa. (Vidi LINK)