U centru Kragujevca je otvorena prva nadzemna višespratna „ekološka garaža“ s 200 parking mesta, čija je izgradnja koštala blizu 360 miliona dinara. Garaža koja će raditi 24 časa, ima 5 spratova, solarne panele i „zeleni krov“. Solarni paneli su kapaciteta 72 kilovata što je dovoljno za snabdevanje celog objekta električnom energijom.

Deset parking mesta predviđeno je za osobe sa invaliditetom, 12 je za motocikle, a tri mesta su predviđena za punjenje baterija električnih automobila.

Izgradnju koja je trajala nešto više od godinu dana, finansiralo je JKP „Šumadija“ iz investicionog kredita, a graditelj je bio konzorcijum „Strabag d.o.o.“ Beograd i „Strabag a.d.“ iz Austrije.

Garažu su otvorili sadašnji i bivši gradonačelnik, Nikola Dašić i Radomir Nikolić, i direktor JKP „Šumadija“ Nemanja Dimitrijević.

Dimitrijević je najavio da će naplata parkiranja početi od 7. decembra, a cena je 70 dinara po započetom času, uz mogućnost kupovine mesečnih i godišnjih karata, i plaćanja putem „parkomata“.

- Ovom garažom se samo delimično rešava problem nedostajućih parking mesta. Cilj nam je da u što većoj meri oslobodimo trotoare i saobraćajnice da mogu da ih koriste pešaci i biciklisti, rekao je Dimitrijević.

Najavio je još 53 parking mesta u podzemnoj garaži u okviru Tržnice, u centru grada, a potom i projekat izgradnje sledeće garaže.