Grad Kragujevac, zbog epidemije korone, ove godine nije čištio i uređivao kritične tačke na vodotokovima, iako je iz gradskog budžeta za ovu namenu izdvojeno skoro 5 miliona dinara, saznaje portal Pressek.

To je za naš portal, potvrdio i Dragoš Radovanović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije. On je objasnio da iako su radovi bili planirani, zbog aktuelne situacije sa korona virusom, nisu mogli da budu izvedeni.

Ipak, Radovanović je naglasio da ni čišćenje korita bujičnih potoka u Kragujevcu ne bi sprečilo poplave od pretprošle nedelje.

- Mi smo u delovima Kragujevca koji su poplavljeni imali niz „komunalnih problemima”, protiv kojih se teško boriti. Moramo imati u vidu i da je velika količina kiše pala u kratkom periodu, a šahte i kišna kanalizacija to nisu mogle da prime, rekao je Radovanović.

On je dodao i da Kragujevac redovno čisti sve bujične potoke.

Da podsetimo, pre desetak dana je za 45 minuta, palo oko 40 litara kiše po kvadratnom metru (Vidi LINK). Velika količina vode najveće probleme napravila je u naseljima Grošnica, Beloševac, Ilićevo i Bresnički do.

Inače, u junu prošle godine na teritoriji Kragujevca bila je proglašena vanredna situacija zbog obilnih padavina. Grošnička reka odnela je deo puta na tri mesta, na kozujevačkom potoku voda je srušila most, stradala su brojna prigradska naselja, a JKP Vodovod i kanalizacija javljalo se na hiljade građana.

Šteta od vremenskih nepogoda nastalih na teritoriji grada Kragujevca, od 3. do 5. juna 2019. godine, iznosila je 236 miliona dinara. Od ukupne vrednosti 107 miliona odnosi se na objekte javne namene, šest miliona na stambene objekte, 90 miliona dinara je vrednost štete na infrastrukturi odnosno putevima, a 33 miliona na mostovima.