Vakcinacija protiv sezonskog gripa u Kragujevcu počeće u utorak, 12. oktobra. Po rečima Danijele Petrović, PR Doma zdravlja Kragujevac, torlakove trovalentne vakcine protiv sezonskog gripa „torvaks flu“ su stigle i biće danas distribuirane svim ambulantama.

- Vakcine trovaks flu namenjene su osobama starim od 18 do 65 godina. Građani koji su zainteresovani da prime vakcinu protiv sezonskog gripa treba da se jave svom izabranom lekaru, kaže Danijela Petrović.

Prema preporukama Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut” vakcinu protiv sezonskog gripa trebalo bi da prime sve osobe koje su u posebnom riziku, imaju hronična oboljenja, osobe koje su na terapiji malignih bolesti i koje imaju bilo koje druge hronične bolesti.

Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut” gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekla je da je u Srbiji trenutno na raspolaganju 100.000 doza doza vakcina protiv sezonskog gripa instituta „Torlak”, ali se veoma brzo očekuje isporuka 470.000 doza četvorovalentne vakcine, a potom još 100.000 doza „torvaks flu” vakcine.

- Preporučujem da se sve osobe koje su u riziku što pre vakcinišu zato što je zaštita neophodna. Zaštita od virusa gripa je i u ovoj sezoni od velikog značaja s obzirom na komplikacije koje se mogu javiti ako se udruženo jave virus gripa i kovida, naglašava dr Verica Jovanović.

Prema njenim rečima najnovije preporuke su da se vakcina protiv gripa i kovida mogu primiti istog dana u različite ruke.