Na evidencija kragujevačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje nalazi se 15.359 nezaposlenih Kragujevčana, dok je ukupan broj nezaposlenih u Šumadiji 24.554.

Među prijavljenima na biro veći je broj žena nego muškaraca, a 40 odsto evidentiranih su stariji od 50 godina. Duže od pet godina posao traži gotovo svaki treći (31 odsto) nezaposleni Kragujevčanin.

Podaci iz novembra 2021. godine pokazuju da među nezaposlenim Kragujevčanima najviše ima nekvalifikovanih radnika sa prvim stepenom stručne spreme - 3.541. Sledeći po brojnosti su ekonomski tehničari, kojih je na evidenciji nezaposlenih ukupno 497, a na trećem mestu su bravari kojih je 434.

Među nezaposlenima sa visokom stručnom spremom najbrojniji su diplomirani pravnici, koji su i na četvrtom mestu ukupne liste svih zanimanja. Do posla, među visokoobrazovanima teško dolaze i diplomirani ekonomisti, ali i doktori medicine.

Inače, broj lica koja traže posao a nalaze se na evidenciji Nacionalne službe za zapošljuavanje u Kragujevcu smanjio se u odnosu na novembar 2020. godine. Pre 12 meseci na birou je bilo 16.053 nezaposlenih Kragujevčana.