Na području Šumadije, do 18. marta ujutru, nema novih potvrđenih slučajeva COVID-19, dok se za tri uzorka očekuju rezultati sa Torlaka, rečeno je Beti u Institutu za javno zdravlje u Kragujevcu.

U Šumadiji su do sada potvrđena dva slučaja korona virusa, kod starijeg muškarca iz Rekovca i pedesetogodišnjeg Aranđelovčanina. Oboleli se leče na infektivnoj klinici Kliničkog centra u Kragujevcu.

- Pod zdravstvenim nadzorom je oko 187 osoba iz Šumadije, ali taj broj je i veći. Prosto ne stižemo da iz jedne evidencije u svesci, unesemo u drugu, zbog velikog broja poziva koje dobijamo u toku dana, rekao je Beti direktor Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu Dragan Vasiljević.

On je rekao da najveći broj osoba pod zdravstvenim nadzorom predstavljaju gastarbajteri.

Osobe pod zdravstvenim nadzorom su u obavezi da se dnevno javljaju zdravstvenim službama ukoliko imaju povišenu temperaturu.

Poslednjih dana su učestali pozivi Institutu, a najviše ih upućuju naši ljudi koji rade u inostranstvu.

U Kragujevcu su za informacije u vezi sa koronavirusom na raspolaganju telefon Doma zdravlja 034/500–100 i brojevi u Institutu za javno zdravlje 034/504-518, 065/877-69-14 i 065/877-70-00.

Na broj Situacionog centra 505-800 mogu da se jave penzioneri, ako imaju bilo koji problem u funkcionisanju, nevezano za zdravstvene probleme.