U skladu sa Uredbom Vlade Republike Srbije, ugostiteljski objekti u Kragujevcu zatvoreni su sinoć u 20 sati. Ograničeno radno vreme od 7 do 20 sati, samo je jedna od mera za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19, čija je primena od juče obavezna na teritoriji grada Kragujevca. U to su se sinoć prilikom kontrole uverili pripadnici komunalne inspekcije i komunalne milicije, kojima je poveren nadzor nad sprovođenjem te mere.

- Stupanjem na snagu Uredbe o merama za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 od večeras komunalna inspekcija i komunalna milicija u skladu sa ovlašćenjima iz zakona, na šta nas je Uredba i ovlastila, počela je sa kontrolom radnog vremena ugostiteljskih objekata, rekla je Miroslava Petrović načelnik Sektora za inspekcijske poslove i komunalnu policiju.

Da podsetimo, radno vreme ugostiteljskih objekata organičeno je od 7 do 20 sati, zbog sprečavanja širenja korona virusa.

Komunalna inspekcija i komunalna milicija vršiće kontrolu svake večeri, sve dok traje vanredna situacija, koja je na predlog Kriznog štaba i Štaba za vanredne situacije, odlukom gradonačelnika Radomira Nikolića proglašena u subotu 27. juna.

Inače, kazne za nepoštovanje ove odredbe su 60.000 dinara za privredna društva, 10.000 za odgovorno lice u privrednom društvu i 30.000 dinara za preduzetnike.

Sa druge strane, kragujevački ugostitelji zatražili su od Vlade Srbije da odbije predlog o ograničavanju rada ugostiteljskih objekata do 20 sati, kao i da se preispita mera koji se odnosi na fizičku distancu od dva metra u restoranima. (Vidi LINK) Većina ugostitelja tvrde da im je ovom merom ugrožena egzistencija.