Grad Kragujevac odlučio je da privatnim predškolskim ustanovama subvencioniše boravak samo one dece koja dolaze u vrtić, odnosno one čija oba roditelja dostave potvrdu o povratku na posao. Time su kažu u Udruženju privatnih predškolskih ustanova praktično ukinute subvencije za oko dve hiljade dece koja su upisana u privatne vrtiće u Kragujevcu.

-  Subvencionisaće se boravak samo one dece koja dolaze u vrtić, odnosno one čija oba roditelja dostave potvrdu o povratku na posao, što je svega petina njih. Suprotno zaključenim ugovorima i odlukama o načinu subvencionisanja. Grad ubuduće neće pokrivati 80 odsto ekonomske cene za boravak dece u vrtićima, a 50 posto od tog iznosa za dane kada deca ne dolaze u vrtiće, što je bio slučaj do uvođenja vanrednog stanja, navodi se u saopštenju ovog Udruženja.

Po rečima Katarine Ilić Milosavljević, vlasnice Predškolske ustanove „Čili i Vili“ i predsednice Udruženja  privatnih predškolskih ustanova time su u nezavidan položaj dovedene ne samo privatne predškolske ustanove, već i roditelji.

- Problem je što deo roditelja koji rade ne mogu da dobiju potvrde. Nama se, na primer, već javilo nekoliko roditelja koji rade, zbog komplikovane procedure u državnim ustanovama u kojima su zaposleni, potvrde im nisu izdate, kaže naša sagovornica.

U ovoj predškolskoj ustanovi imače boravi oko 500 mališana, a do sada je svega 10 odsto roditelja uspelo da dostavi potvrde. Slična situacija je i u Predškolskoj iustanovi „Petar Pan“. Po rečima Slavice Otović, direktorke ove ustanove od 250 dece, u vrtić će krenuti svega 25.

- U ovom trenutku praktično bez potvrde o radnom angažovanju oba roditelja decu ne možemo ni da primimo u vrtić, kaže Slavica Otović.

Vlasnici vrtića, odlukom grada, praktično su stavljeni u nezavidan položaj – da sami snose troškove poslovanja ili da teret prebace na roditelje. Da podsetimo, ekonomska cena boravka dece u privatnim vrtićima je 19.000 dinara. Roditelji su do sada plaćali 5.260 dinara, dok je ostatak pokrivan iz gradskog budžeta.

Za vlasnike vrtića nepoznanica je do kada će novo uputstvo koje su dobili od Gradske uprave za društvene delatnosti važiti.  

- Kragujevačko udruženje u potpunosti je prihvatilo odluku o obustavljanju subvencionisanja na početku vanrednog stanja, kada je prestao rad vrtića. Svoj doprinos prevazilaženju teške situacije dali smo time što smo imali razumevanja za ovakvu odluku, što smo očuvali radna mesta i isplaćivali zarade za oko 400 zaposlenih u privatnim predškolskim ustanovama u gradu, a sada ćemo samostalno podneti troškove za obezbeđivanje svih potrebnih higijenskih i dezinfekcionih uslova za očuvanje zdravlja dece i zaposlenih, kažu u Udruženju.

U ovom Udruženju apeluju da se sav teret boravka dece u vrtićima ne prebaci na roditelje i ističu da su se javnosti obratili tek nakon više pokušaja da razgovaraju sa gradonačelnikom Kragujevca Radomirom Nikolićem.

-  Ni na jedan telefonski poziv kabinetu, niti zvaničan dopis poslat elektronskom poštom, gradonačelnik nije odgovorio, tvrde u kragujevačkom Udruženju privatnih predškolskih ustanova.

Na odluku gradskih vlasti reagovala je i organizacija „300 Kragujevčana“.

- Samo jednom odlukom tako je ugrožen rad privatnih vrtića koje pohađa skoro 2000 dece, a roditeljima je nametnut nov namet i briga. Umesto da razmišljamo o osnivanju novih vrtića u delovima grada gde za tim postoji potreba, dolazimo u situaciju da se borimo za opstanak postojećih.

Insistiramo da se ne beži od rešavanja problema koji je nastao i da se poštuju ugovori koje su predstavnici grada potpisali sa vlasnicima privatnih vrtića, da se spor ne bi prelomio preko leđa roditelja, navodi se u saopštenju ove organizacije.

U privatnim vrtićima u gradu na Lepenici iz budžeta je subvencionisan boravak oko 2.200 mališana. Po gradskoj odluci iz jula prošle godine roditelji za čiju decu mesta nije bilo u državnim, mogli su da konkurišu za jedan od 14 privatnih predškolskih ustanova. To su „Aviončić”, „Beli anđeo”, „Vini Pu”, „Vrabac”, „Drugarstvo”, „Jagodica bobica”, „Panda”, „Petar Pan”, „Čili i Vili”, „Šumska bajka”, „Šumska vila”, „Akvica”, „Iskrica” i „Oki-land”.

Inače, novinari portala Pressek poslali su pitanja i gradskoj upravi, ali do objavljivanja teksta nije stigao odgovor.