UNICEF je isporučio 20 protokomera i četiri neonatološka respiratora Kliničkim centrima u Kragujevcu i Nišu.

Kiseonički protokomeri su se, zajedno sa osveživačima vazduha, pokazali kao najneophodniji u lečenju velikog broja pacijenata obolelih od  virusa korona. Namenjeni su za  dopremanje kiseonika iz centralnog dovoda. Dok najugroženiji pacijenti dobijaju podršku pomoću respiratora, za lakše slučajeve pacijenata protokomer je osnovna kiseonička potpora.

Respiratori za neonatologiju koji su predviđeni  za primenu mehaničke ventilacione potpore kod novorođenčadi su takođe izuzetno važni. Predstavljaju najnoviji model respiratora namenjen prevremeno rođenim bebama, a Srbija je prva zemlja iz regiona koja ih je dobila.

- Trenutno svi ulažemo najveće napore u lečenje inficiranih i suzbijanje epidemije, ali ne smemo zaboraviti da je mnogim majkama i deci, posebno prevremeno rođenoj i bolesnoj novorođenčadi, intenzivna podrška zdravstvenog sistema potrebna svakodnevno, bez obzira na krizu. Nabavili smo i 10 neonatoloških respiratora za šest bolnica koje se brinu o najtežima malim pacijentima. Četiri su donirana za neonatološka odeljenja u KC Niš i KC Kragujevac čime će najugroženija novorođenčad iz regiona zapadne, centralne i jugoistočne Srbije dobiti šansu za bolje lečenje i život, izjavila je Jelena Zajeganović, menadžerka Programa za zdravlje i razvoj dece u UNICEF-u.

Prof. dr Dragan Milovanović, pomoćnik direktora za organizaciju medicinske logistike Kliničkog centra Kragujevac, istakao je značaj dopremljene medicinske opreme za ovaj klinički centar.

- Velika zahvalnost ide UNICEF-u jer je sa nama od početka krize kada smo dobili kiseoničke protokomere i  tri respiratora za odrasle. Dobili smo tri respiratora koji su namenjeni najmlađim i najosetljivijim pacijentima - prevremeno rođenoj i bolesnoj novorođenčadi. Takođe, dobili smo još pet protokomera koji omogućavaju pravovremenu kiseoničku podršku, što kod mnogih pacijenata doprinosi potpunom ozdravljenju, a kod drugih značajno odlaže fazu u kojoj samo respiratori mogu da pomognu. UNICEF prati epidemiološku situaciju i pomaže nam donirajući opremu koja nam nedostaje, a ta oprema je najvišeg kvaliteta i mogu je koristiti svi pacijenti. Računamo na snažno partnerstvo sa UNICEF-om i u mesecima koji dolaze, izjavio je prof. dr Milovanović.

Tokom ove nedelje, UNICEF će donirati i dodatne respiratore za neonatologiju: tri Institutu za neonatologiju i po jedan Institutu za majku i dete, Univerzitetskoj dečijoj klinici Tiršova i Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine. Pored toga, biće isporučeno i dodatnih 30 protokomera zdravstvenim ustanovama u Beogradu.

Kompanija NORDEUS se prva odazvala pozivu i donirala sredstva za nabavku 100 protokomera. Cilj je da se obezbedi 1.000 protokomera koji će biti distribuirani zdravstvenim ustanovama u kojima su smešteni kovidom zaraženi pacijenti.