Rok za izgradnju kuće Đure Jakšića, u Karađorđevoj ulici u Kragujevcu, odavno je već istekao, a na gradilištu već više od mesec dana nema ni jednog radnika. Izgradnja novog objekta počela je krajem prošle godine, a njeno otvaranje bilo je planirano već u martu 2019. godine.

Početkom godine taj rok je prolongiran, a već je početkom proleća bilo jasno da radovi nisu ni blizu kraja. Od nedavno na gradilištu više nema ni radnika...

Kako je portal Pressek nezvanično saznao rok za završetak radova sada je odložen za jesen 2019. godine. Nezvanično saznajemo i da je do zastoja u radovima došlo zbog izmena u projektu, što nam je potvrđeno i u gradskoj upravi.

U gradskoj upravi smo saznali da se radovi nastavljaju tek kada budu stigle potrebne dozvole za izmene na projektu.

- Kasni se zbog izmene dela projekta mašinskih instalacija. Radi se na doradi zbog ventilacije, te se čekaju dozvole nadležnih službi za dodatne radove, rekla je za Pressek Minja Obradović, član gradskog veća za investicije.

Da podsetimo, kuća je srušena tačno pre godinu dana, a na tom mestu počela je izgradnja novog zdanja, za koje je tada najavljeno da će biti autentično mesto okupljanja umetničkih stvaralaca i kulturnih poslenika u gradu, ali i nova turistička lokacija.

Novo zdanje imaće bruto površinu od 191 kvadratni metar, a sastojaće se od podruma i prizemlja. U podrumu će, kako je ranije najavljeno, biti napravljen vinski hab, a u prizemnom delu objekta biće izložbeni prostor, s mogućnošću da se tu održavaju muzičke i književne večeri.

U ovoj kući u Karađorđevoj ulici, Đura Jakšić slikar i pesnik romantičarske epohe živeo je dve godine, dok je sredinom 19. veka službovao u Kragujevcu, kao gimnazijski profesor crtanja i krasnopisa.

Da podsetimo, iako je javnost u Kragujevcu godinama zahtevala da se ovo zdanje sačuva, zbog nebrige i nemara kuća je počela sama da se urušava.

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture svojevremeno je odbacio inicijativu kragujevačkih zaštitara da se kuća Đure Jakšića stavi pod zaštitu države, ocenivši da objekat nema ni istorijski značaj, ni posebnu arhitektonsku vrednost.