Vakcinu Moderna, koja je pre desetak dana u Srbiju stigla kao donacija Poljske, do sada je primilo 64 Kragujevčana. Među Kragujevčanima vakcinisanim Modernom 4 je primilo kao prvu dozu, dok je ostalima ona poslužila kao buster doza.

Moderna spada u mRNK vakcine, koja se zasniva na informacionoj ribonukleinskoj kiselini (RNK). Na takvom principu radi i vakcina proizvođača Fajzer/Biontek.

Pošto pakovanja sadrže 10 doza koje treba da se iskoriste odmah nakon otvaranja, preporuka Kragujevčanima koji su za ovu vakcinu zainteresovani je da se prijave preko kol centra Doma zdravlja (034/500-100 ili 034/505-800) ili lično na vakcinalnom punktu kako bimogle da budu formirane grupe.

Vakcinacija Kragujevčana protiv kovida-19 obavlja se, da podsetimo, na centralnom punktu u zgradi Osnovne škole „Vukašin Marković“ u ulici Božane Prpić u naselju Erdoglija. Na ovom punktu Kragujevčani mogu da prime prvu, drugu i treću dopunsku dozu vakcine bilo kog proizvođača, bez prethodnog prijavljivanja, odnosno zakazivanja. Radno vreme objekta je svakog radnog dana od 8 do 20 sati, a vikendom od 8 do 18 sati.

Pored ovog punkta, vakcinacija prvom dozom kineske Sinofarm vakcine, obavljaće se i dalje u svim ambulantama kragujevačkog Doma zdravlja.

Inače, u Kragujevcu je do sada prvom dozom vakcinisano 86.254 građana, dok je 82.332 primilo i drugu dozu, a 40.686 i treću dozu vakcine protiv kovida 19.