Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 3. juna slave praznik posvećen uspomeni na Svetog cara Konstantina i njegovu majku, Svetu caricu Jelenu. Na ovaj dan svake godine u Kragujevcu održava se jedan od 3 velika vašara.

Prodavci iz čitave Srbije stigli su na centralnu gradsku pijacu još juče popodne, a gužve oko tezgi koje se prostiru kroz čitav centar krenule su već rano ujutru. Na ovaj dan vašari se organizuju i u Leskovcu, Bajinoj Bašti, Soko Banji, Trsteniku, Lazarevacu, Blacu.

Istorija vašara

Vašar ili sajam tradicionalni je oblik narodnog okupljanja. Osnovna svrha vašara bila je da seljaci kupe neophodne stvari u vreme dok nisu postojale prodavnice u današnjem smislu. Obično se odvijao u doba nekog crkvenog praznika, na „crveno slovo” kada nije dozvoljeno raditi, a najčešće na nekom ravnom terenu – često u porti obližnje crkve ili manastira, čime se celom događanju daje određena doza ozbiljnosti i društvene prihvaćenosti.

Vašar je toliko važan događaj da su svi veći vašari u Srbiji evidentirani čak i u crkvenom kalendaru. Učesnici zajednice, sela, varošice gde se dešava vašar se tog dana svečano oblače.