Među vlasnicima biznisa u Srbiji manje od trećine (31,7%) su žene pokazala je „Rodna analiza ekonomskih programa i finansijskih mera u Srbiji“, koju je izradio NALED uz podršku KTRR, UN Women i Evropske unije.

Samozaposlenost je dvostruko veća kod muškaraca nego kod žena - 28% muškaraca i 13% žena starosti između 15 i 64 godine je samostalno zaposleno.

Visoki nameti, nedostatak kapitala i podrške države većina Kragujevčanki smatra najvećim preprekama za započinjanje i vođenje sopstvenog biznisa.

Ideju da započne svoj biznis ima čak 81,1 osto Kragujevčanki, međutim na taj korak odvažila se tek svaka četvrta, pokazuje istraživanje koje je tokom septembra sproveo portal Pressek, a u kome je učestvovalo 40 ispitanica.

Na pitanje „Da li u Srbiji postoje adekvatni uslovi za započinjanje i vođenje sopstvenog biznisa“ više od polovine (51,4%) nema adekvatan odgovor, dok svaka treća anketirana Kragujevčanka kaže da ne postoje.

Kao glavne prepreke za bavljenje preduzetništvom u Srbiji Kragujevčanke vide visoke namete (73% anketiranih), nedostatak kapitala (54,1%) i nedostatak podrške države (43,2%).

Više od četvrtine (27%) kao prepreku vidi i komplikovanu administraciju. Dok gotovo svaka deseta (8,1%) kaže da problem predstavlja i velika konkurencija.

Isti je procenat (8,1) i onih koje smatraju da im nedostaju adekvatna znanja i veštine za ulazak u preduzetničke vode.

Kao moguće rešenja predlažu finansijske olakšice za preduzetnice, oslobođenje od poreskih nameta, ali i pokretanje različitih državnih programa koje će im omogućiti pribavljanje početnog kapitala.

Poreske olakšice bi, smatraju, za preduzetnice bile posebno značajne u prvoj godini poslovanja.   

Među anketiranim Kragujevčankama najveći je procenat onih koje su upoznate sa programim za započinjanje i razvoj biznisa koje sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje.

Čak 89,2 odsto zna za programe samozapošljavanja i podrške privatnim biznisima koje sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje.

Znatno je manji broj onih koje su upoznate sa programima Fonda za razvoj (13%), Grada Kragujevca (8,1%) ili programima drugih institucija i organizacija (5,4%).

Pored finansijske podrške, potencijalne preduzetnice bi, kažu pojedine Kragujevčanke koje su učestvovale u anketi, ohrabrilo i veći kapaciteti u obdaništima, jer su nekim ženama i porodične obaveze prepreka da se posvete sopstvenom biznisu.

Kao jednu od mogućih mera pojedine predlažu i uvođenje preduzetništva kao izbornog predmeta u srednjim školama, u okviru koga bi učenici sticali osnovna znanja i veštine iz ove oblasti.   

U anketi potrala Pressek učestvovalo je 40 Kragujevčanki starosti od 18 do 70 godina. Najveći procenat njih nalazi se u grupi od 41 do 50 godina – 35,1%, dok je na drugom mestu po brojnosti starosna grupacija od 31 do 40 godina.

Među ispitanicama preovladavaju fakultetski obrazovane stanovnice grada na Lepenici – 51,4% anketiranih. Srednju stručnu spremu ima 29,7%, dok je 18,9% završilo višu školu.

Većina anketiranih Kragujevčanki je zaposlena – 64,9 procenata.